Facebook Twitter
    Cinemode.grCinemode.gr
    Facebook Twitter
    • Home
    • Cinema
      • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
      • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
      • CINEMA ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
    • Movie Trailers
    • Τηλεοπτικές Σειρές
      • ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΩΝ
      • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • Μικρού Μήκους
    • Music Films
    • Contact
    Cinemode.grCinemode.gr
    Home»Cinema»Κριτικές Ταινιών»Κριτική Στο “Mulan” Της Niki Caro
    Κριτική Στο "Mulan" Της Niki Caro
    Κριτικές Ταινιών

    Κριτική Στο “Mulan” Της Niki Caro

    Λήδα Ειρήνη ΑδάμουΑπό Λήδα Ειρήνη Αδάμου14/09/2020Δεν υπάρχουν Σχόλια

    “Κάποτε στην Aυτοκρατορική Κίνα, η νεαρή Ηua Mulan , υποδυόμενη τον άντρα, αναγκάστηκε να πάρει τη θέση του γέρου και άρρωστου πατέρα της και να υπηρετήσει στον Αυτοκρατορικό Στρατό, υπερασπιζόμενη την χώρα της από τους Βόρειους εισβολείς με επικεφαλής τον μαύρο στρατό του Böri Khan, με τη συνεργασία μιας μάγισσας…”

    Κριτική Στο "Mulan" Της Niki Caro

    Η κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας της Hua Mulan, ίσως της πιο συμπαθούς ηρωίδας κινουμένων σχεδίων της Disney, θέτει ως άξονα της θεματικής του φιλμ της Niki Caro, τον εκ Κίνας φιλοσοφικό όρο Qi, που συνιστά την ενέργεια της ζωής (ή και το πνεύμα ζωής), μια ζωτική δύναμη, που ρέει δηλαδή μέσα από όλα τα ζωντανά πλάσματα.

    Κριτική Στο "Mulan" Της Niki Caro

    Εμπνεόμενη συνεπώς την άψογη αυτή συνταγή, με την όλη δραματουργία του “Mulan” να επικεντρώνεται γύρω από τη φιλοσοφία του Qi ενός ατόμου, που δύναται να το μεταμορφώσει στον καλύτερο πολεμιστή της γης, ανεξαρτήτως φύλου φυσικά, η σκηνοθέτης Niki Caro μας τα χαλά λίγο στην εκτέλεση της συνταγής αυτής.

    Κριτική Στο "Mulan" Της Niki Caro

    Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, εν πρώτοις δεν υπάρχει στην ταινία οριοθετημένο χρονικό πλαίσιο. Όλοι βέβαια γνωρίζουμε, πως η ταινία της Caro διαδραματίζεται στους Αυτοκρατορικούς Χρόνους στην Κίνα, αλλά δεν διευκρινίζεται σε ποιους ακριβώς χρόνους, στους πρώιμους δηλαδή, μήπως στους μεταγενέστερους;
    Όλη αυτή η ασάφεια έρχεται περαιτέρω να συμπληρωθεί με τα γνωστά τσιτάτα περί πίστης, θάρρους και αφοσίωσης, σ’ ένα διττό σκοπό, την αυτοθυσία του ατόμου για την οικογένεια, που συνεπάγεται τη σωτηρία του αυτοκρατορικού έθνους!

    Κριτική Στο "Mulan" Της Niki Caro

    Και κάπου εκεί στην μετάφραση χάνεται και όλο το αρχικό νόημα της ανατολίτικης φιλοσοφίας γύρω από το Qi, που θα μπορούσε κάλλιστα να επισκιάσει τα κλισέ, και να αναδειχθεί έτσι (αν η Caro το είχε αξιοποιήσει σωστά σκηνοθετικά και ο Rick Jaffa με την Amanda Silver σεναριακά) η πραγματική διάσταση της περσόνας Mulan, «μιας γυναίκας, που λόγω του Qi της ήξερε να πολεμά, σαν άντρας»…

    Κριτική

    Πέρα συνεπώς από το χαραμισμένο (φεμινιστικό) της μήνυμα, η ταινία “Mulan” δεν διαθέτει κανένα άλλο, άξιο λόγου, μήνυμα.

    Σαν από μηχανής θεός, η live-action παραγωγή του “Μulan”, η οποία δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, καθώς κρατά τα υψηλά standards μιας… εν δυνάμει (αλλά δεν δύναται!) υπερπαραγωγής, με εντυπωσιακά κοστούμια, σκηνικά και πολύ μεγάλο budget.

    Κριτική

    Όπως προαναφέραμε, στη σκηνοθεσία βρίσκεται η Niki Caro (“The Zookeeper’s Wife”), ενώ το σενάριο υπογράφουν οι Rick Jaffa, Amanda Silver, Elizabeth Martin και Lauren Hynek, βασισμένοι στο ποίημα “The Ballad of Mulan”.

    Το cast πλαισιώνουν οι Yifei Liu, Donnie Yen, Yoson An, Jet Li, με τους Gong Li, Jason Scott Lee να ενσαρκώνουν ιδανικά και να κερδίζουν μια θέση, επάξια στους villains της Disney.

    Το “Mulan” κυκλοφορεί στις αίθουσες ήδη από τις 10 Σεπτεμβρίου.

    Δείτε το trailer:

    6.5 Awesome
    • Σκηνοθεσία 5.5
    • Σενάριο 6
    • Ερμηνείες 6.5
    • Παραγωγή 8
    • Κριτική Χρηστών (8 Ψήφοι) 6.3
    Διαφημίσεις
    Μοιραστείτε. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Λήδα Ειρήνη Αδάμου

    Χαίρετε! Με λένε Λήδα και το όνειρο μου ήταν πάντοτε να ασχοληθώ με μια κάμερα! Καθότι δε διέθετα βέβαια το ταλέντο του σκηνοθέτη, αποφάσισα να κινηθώ διαφορετικά και να ερμηνεύω αυτό που θέλει να μου δείξει ο σκηνοθέτης. Κατά την πορεία μου αυτή συνειδητοποίησα, πως η ερμηνεία ή αλλιώς η κριτική μιας ταινίας, κάθε άλλο παρά υπόθεση υποκειμενική(ανάλογα δηλαδή με την οπτική ματιά του καθενός) είναι! Υπάρχει επομένως μια κατ’ ουσία αντικειμενικότητα στο πως μπορεί να προσεγγίσει κανείς ένα φιλμ. Προσωπικά πιστεύω πως τρεις είναι οι οπτικές του: α) το βλέμμα του σκηνοθέτη β) το βλέμμα του μεμονωμένου θεατή και γ) το βλέμμα του κοινού. Συνεπώς, μόνο μέσα από τη σύνθεση των τριών αυτών οπτικών είναι, κατά τη γνώμη μου, πιθανό να προσεγγίσει κάποιος την αλήθεια, που αντανακλά μια ταινία…

    Σχετικα Αρθρα

    6.8

    Κριτική Στο “Come True” Του Anthony Scott Burns

    22/03/2021
    7.5

    Κριτική στο “Let Him Go” του Thomas Bezucha

    28/12/2020
    7.0

    Κριτική Στο “Sound of Metal” Του Darius Marder

    12/10/2020
    7.7

    Κριτική Στο “Dogs Don’t Wear Pants” Tου J.-P. Valkeapää

    08/10/2020
    Σχολιάστε

    Τα σχόλια έχουν κλείσει.

    • Αφιερωματα

    Οι Νέες Τηλεοπτικές Σειρές Του Μαΐου

    03/05/2022

    Οι Νέες Ταινίες Που Θα Δούμε Στο Σπίτι Τον Μάιο

    02/05/2022
    Διαφημισεις
    • Μουσικα Φιλμ

    Trailer Από Το Ντοκιμαντέρ “Moonage Daydream”

    24/05/2022
    Διαφημισεις
    • Ταινιες Μικρου Μηκους

    Τρείς Νέες Ταινίες Μικρού Μήκους Από Το Netflix

    21/02/2022
    Διαφημισεις
    Τελευταια Αρθρα

    Trailer Από Το “Beast” Του Baltasar Kormákur

    25/05/2022

    Πρώτο Trailer Από Το Sci-Fi “Rubikon”

    25/05/2022

    Νέο Trailer Από Το “Thor Love and Thunder”

    25/05/2022

    Trailer Από Το “The Gray Man” Του Netflix

    24/05/2022
    Κριτικές
    8.0

    Κριτική Στη Πρώτη Σεζόν Της Σειράς “Severance”

    11/04/2022
    7.5

    Κριτική Στη Σειρά Τρόμου “Chapelwaite”

    26/10/2021
    7.5

    Κριτική Στην Τηλεοπτική Σειρά “Katla” Του B. Kormakur

    25/06/2021
    7.5

    Κριτική Στο “Shadow And Bone” Του Netflix

    03/05/2021
    Σχετικα

    Η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή των άρθρων του cinemode.gr μπορεί να γίνεται χωρίς την συγκατάθεση μας, αν και εφόσον στην σελίδα όπου δημοσιεύονται αναφέρεται ξεκάθαρα η πηγή του αυθεντικού άρθρου, με link που οδηγεί στο site μας. [π.χ Πηγή: www.cinemode.gr/link-του-αρθρου-μας]

    Ολα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο cinemode.gr είναι πρωτότυπα και όχι αναδημοσιεύσεις, με εξαίρεση τα αποσπάσματα συνεντεύξεων και τις υποθέσεις-πλοκές ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών, που έχουν μεταφραστεί απο τα επίσημα ξενόγλωσσα κείμενα των στούντιο παραγωγής ή τις επίσημες ελληνικές εταιρείες διανομής. Πολλές απο τις εικόνες των άρθρων είναι δικής μας γραφιστικής δημιουργίας και η χρήση τους απο τρίτους, χωρίς την απόδοση πηγής δεν επιτρέπεται.

    Facebook Twitter
    © 2022 Cinemode.gr

    Γράψτε τον όρο και πατήστε Enter για την αναζήτηση. Πατήστε Esc για να ακυρώσετε.