Κριτική Στο "Mulan" Της Niki Caro

0

"Κάποτε στην Aυτοκρατορική Κίνα, η νεαρή Ηua Mulan , υποδυόμενη τον άντρα, αναγκάστηκε να πάρει τη θέση του γέρου και άρρωστου πατέρα της και να υπηρετήσει στον Αυτοκρατορικό Στρατό, υπερασπιζόμενη την χώρα της από τους Βόρειους εισβολείς με επικεφαλής τον μαύρο στρατό του Böri Khan, με τη συνεργασία μιας μάγισσας…"

Κριτική Στο "Mulan" Της Niki Caro

Η κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας της Hua Mulan, ίσως της πιο συμπαθούς ηρωίδας κινουμένων σχεδίων της Disney, θέτει ως άξονα της θεματικής του φιλμ της Niki Caro, τον εκ Κίνας φιλοσοφικό όρο Qi, που συνιστά την ενέργεια της ζωής (ή και το πνεύμα ζωής), μια ζωτική δύναμη, που ρέει δηλαδή μέσα από όλα τα ζωντανά πλάσματα.

Κριτική Στο "Mulan" Της Niki Caro

Εμπνεόμενη συνεπώς την άψογη αυτή συνταγή, με την όλη δραματουργία του "Mulan" να επικεντρώνεται γύρω από τη φιλοσοφία του Qi ενός ατόμου, που δύναται να το μεταμορφώσει στον καλύτερο πολεμιστή της γης, ανεξαρτήτως φύλου φυσικά, η σκηνοθέτης Niki Caro μας τα χαλά λίγο στην εκτέλεση της συνταγής αυτής.

Κριτική Στο "Mulan" Της Niki Caro

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, εν πρώτοις δεν υπάρχει στην ταινία οριοθετημένο χρονικό πλαίσιο. Όλοι βέβαια γνωρίζουμε, πως η ταινία της Caro διαδραματίζεται στους Αυτοκρατορικούς Χρόνους στην Κίνα, αλλά δεν διευκρινίζεται σε ποιους ακριβώς χρόνους, στους πρώιμους δηλαδή, μήπως στους μεταγενέστερους;
Όλη αυτή η ασάφεια έρχεται περαιτέρω να συμπληρωθεί με τα γνωστά τσιτάτα περί πίστης, θάρρους και αφοσίωσης, σ’ ένα διττό σκοπό, την αυτοθυσία του ατόμου για την οικογένεια, που συνεπάγεται τη σωτηρία του αυτοκρατορικού έθνους!

Κριτική Στο "Mulan" Της Niki Caro

Και κάπου εκεί στην μετάφραση χάνεται και όλο το αρχικό νόημα της ανατολίτικης φιλοσοφίας γύρω από το Qi, που θα μπορούσε κάλλιστα να επισκιάσει τα κλισέ, και να αναδειχθεί έτσι (αν η Caro το είχε αξιοποιήσει σωστά σκηνοθετικά και ο Rick Jaffa με την Amanda Silver σεναριακά) η πραγματική διάσταση της περσόνας Mulan, «μιας γυναίκας, που λόγω του Qi της ήξερε να πολεμά, σαν άντρας»...

Κριτική

Πέρα συνεπώς από το χαραμισμένο (φεμινιστικό) της μήνυμα, η ταινία "Mulan" δεν διαθέτει κανένα άλλο, άξιο λόγου, μήνυμα.

Σαν από μηχανής θεός, η live-action παραγωγή του "Μulan", η οποία δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, καθώς κρατά τα υψηλά standards μιας… εν δυνάμει (αλλά δεν δύναται!) υπερπαραγωγής, με εντυπωσιακά κοστούμια, σκηνικά και πολύ μεγάλο budget.

Κριτική

Όπως προαναφέραμε, στη σκηνοθεσία βρίσκεται η Niki Caro ("The Zookeeper's Wife"), ενώ το σενάριο υπογράφουν οι Rick Jaffa, Amanda Silver, Elizabeth Martin και Lauren Hynek, βασισμένοι στο ποίημα "The Ballad of Mulan".

Το cast πλαισιώνουν οι Yifei Liu, Donnie Yen, Yoson An, Jet Li, με τους Gong Li, Jason Scott Lee να ενσαρκώνουν ιδανικά και να κερδίζουν μια θέση, επάξια στους villains της Disney.

Το "Mulan" κυκλοφορεί στις αίθουσες ήδη από τις 10 Σεπτεμβρίου.

Δείτε το trailer:

6.5 Awesome
  • Σκηνοθεσία 5.5
  • Σενάριο 6
  • Ερμηνείες 6.5
  • Παραγωγή 8
  • Κριτική Χρηστών (8 Ψήφισαν) 6.3
Μοιραστείτε.

About Author

Χαίρετε! Με λένε Λήδα και το όνειρο μου ήταν πάντοτε να ασχοληθώ με μια κάμερα! Καθότι δε διέθετα βέβαια το ταλέντο του σκηνοθέτη, αποφάσισα να κινηθώ διαφορετικά και να ερμηνεύω αυτό που θέλει να μου δείξει ο σκηνοθέτης. Κατά την πορεία μου αυτή συνειδητοποίησα, πως η ερμηνεία ή αλλιώς η κριτική μιας ταινίας, κάθε άλλο παρά υπόθεση υποκειμενική(ανάλογα δηλαδή με την οπτική ματιά του καθενός) είναι! Υπάρχει επομένως μια κατ’ ουσία αντικειμενικότητα στο πως μπορεί να προσεγγίσει κανείς ένα φιλμ. Προσωπικά πιστεύω πως τρεις είναι οι οπτικές του: α) το βλέμμα του σκηνοθέτη β) το βλέμμα του μεμονωμένου θεατή και γ) το βλέμμα του κοινού. Συνεπώς, μόνο μέσα από τη σύνθεση των τριών αυτών οπτικών είναι, κατά τη γνώμη μου, πιθανό να προσεγγίσει κάποιος την αλήθεια, που αντανακλά μια ταινία…

Τα σχόλια έχουν κλείσει.