Facebook Twitter
    Cinemode.grCinemode.gr
    Facebook Twitter
    • Home
    • Cinema
      • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
      • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
      • CINEMA ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
    • Movie Trailers
    • Τηλεοπτικές Σειρές
      • ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΩΝ
      • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • Μικρού Μήκους
    • Music Films
    • Contact
    Cinemode.grCinemode.gr
    Home»Τηλεοπτικές Σειρές»Κριτικές Σειρών»Κριτική στο “The Great” Του Hulu
    Κριτική στο "The Great" Του Hulu
    Κριτικές Σειρών

    Κριτική στο “The Great” Του Hulu

    Λήδα Ειρήνη ΑδάμουΑπό Λήδα Ειρήνη Αδάμου10/06/2020Δεν υπάρχουν Σχόλια

    Ας ξεκινήσουμε από το εξής, πως η μίνι σειρά (αποτελούμενη από δέκα μόλις επεισόδια) “The Great”, με την σκηνοθετική υπογραφή του σεναριογράφου του “The Favourite”, Tony Mcnamara (ο οποίος υπογράφει φυσικά και εδώ το σενάριο), είναι μια «περιστασιακά αληθινή ιστορία»…

    Αυτό για όποιον παίρνει τόσο στα «σοβαρά», την ιστορική ακρίβεια της παρουσίασης των τεκταινόμενων σε μια σειρά επεισοδίων, που δε συνοψίζεται παρά σ’ ένα ρεσιτάλ γκάφας και μεγαλοϊδεατισμού, μιας μερίδας ανθρώπων που είχε αναλάβει την εξουσία, αλλά το μόνο που στην ουσία ήξερε να κάνει, είναι να τρώει, να πίνει και να περνάει καλά! Ενώ μάλιστα κάποιοι «άλλοι» εκεί έξω, λιμοκτονούσαν…
    Αφήνοντας λοιπόν, για την ώρα, στην άκρη την αυθεντικότητα, αυτό που κάνει το “The Great”, είναι να μπερδεύει τα ιστορικά γεγονότα με την σάτιρα, την οποία o Tony Mcnamara εμπλουτίζει και με το ανάλογο black humor, υπενθυμίζοντας έτσι κατά κάποιο τρόπο και το λόγο, για τον οποίο η εν λόγω «τάξη» αφανίστηκε από προσώπου γης. Viva la revolution! Huzzah…

    Κριτική στο "The Great" Του Hulu

    Το ιστορικό γεγονός βέβαια, πως η Αικατερίνη Β’ της Ρωσίας γύρω από την οποία, πλέκεται η υπόθεση του “The Great”, υπήρξε υπέρμαχος του διαφωτισμού και εισηγήτρια μιας παραλλαγής της απόλυτης μοναρχίας, γνωστή ως πεφωτισμένη δεσποτεία, συνεχίζει πάντα να αποτελεί τον κεντρικό άξονα, γύρω από τον οποίο διαδραματίζονται τα τεκταινόμενα της μίνι σειράς.
    Απλά βέβαια η όλη «ιδέα» περνιέται στην μίνι σειρά με τον ανάλαφρο και συνάμα καυστικό, αλά “Favourite” τρόπο!

    Έτσι λοιπόν έχουμε την Αικατερίνη (την οποία υποδύεται η Elle Fanning), να ξεκινά το «οδοιπορικό» της, ταξιδεύοντας, γεμάτη ενθουσιασμό στην Ρωσία, προκειμένου να νυμφευθεί κατ’ εντολή του αρχιεπισκόπου, τον αυτοκράτορα Πέτρο τον Γ’ (τον οποίο και υποδύεται o Nicholas Hoult). Αργά η γρήγορα βέβαια, οι προσδοκίες της θα διαψευσθούν, όταν μάλιστα γνωρίσει απ’ την καλή, όλες τις πτυχές του χαρακτήρα του παράφρονα συζύγου της. Μαζί λοιπόν με την ξεπεσμένη ευγενή και πιστή της υπηρέτρια Mariel, τον κόμη Orlo και τον στρατηγό Velementov, θα συνομωτήσουν εναντίον του διαφθαρμένου αυτοκράτορα, στο όνομα μιας νέας Ρωσίας με πιο ανθρώπινο πρόσωπο…

    Κριτική στο "The Great" Του Hulu

    Όλα τα παραπάνω βέβαια, μέχρι η Αικατερίνη να «ξελογιαστεί «από το αιφνιδιαστικό δώρο του συζύγου της, τον εραστή της Leo, ξεχνώντας προσωρινά το «πραξικόπημα» εις βάρος του Πέτρου…

    Η επίσκεψη της λίγο αργότερα στο πεδίο της μάχης των Ρώσων με τους Σουηδούς, μιας διαμάχης που χρόνια κρατεί, καθώς και μια τυχαία απόπειρα δολοφονίας εναντίον του συζύγου της, θα της επαναφέρει στην μνήμη το ρόλο της ως Αυτοκράτειρα. Η Αικατερίνη η Μεγάλη (εις βάρος του όχι και τόσο Μεγάλου… Πέτρου) αρχίζει συνεπώς και πάλι να «εκκολάπτεται»…

    Κριτική στο "The Great" Του Hulu

    Παρ’ όλη την ειρηνική τους συμβίωση, μετά την ανάρρωση του Αυτοκράτορα και με τον ίδιο τον Πέτρο να επιμένει στον δικό του στόχο, που δεν αποτελεί παρά η διαδοχή του από το παιδί, που ευελπιστεί να του χαρίσει η σύζυγος του, η Αικατερίνη δεν χάνει ώρα. Μετά από τις επιτυχημένες, από την μεριά της πάντα, διπλωματικές επαφές με το Σουηδικό παλάτι, βρίσκει την λύση. Στα γενέθλια της, με σύμμαχους πάντα τον Velementov, την Marial, τον Orlo και αυτή τη φορά και τον εραστή της, τον Leo, ξεκινά τη μάχη εναντίον του «μέλλει γενέσθαι» έκπτωτου πια Αυτοκράτορα…

    Κριτική στο "The Great" Του Hulu

    Αυτό που σίγουρα πάντως θα λείψει, σε όποιον καταπιαστεί με το θέμα του “The Great” και την σε βάθος ανάλυση του, είναι ασυζητητί η σφραγίδα του Λάνθιμου. Σε τέτοιο μάλιστα σημείο, που αναρωτιέται κανείς, παρά τους ευφυέστατους διαλόγους, την όλη ειρωνεία του πράγματος και τον αυτοσαρκασμό των πρωταγωνιστών, (ο Nicholas Hoult δίνει κυριολεκτικά ρέστα ως Πέτρος ο Αντι-Μέγας!), που ήδη μπορεί να εκμαιεύσει κανείς, παρακολουθώντας τη σειρά, τι ένταση θα έδινε δραματουργικά ο Έλληνας σκηνοθέτης στην όλη αφηγηματική διαδικασία της;

    Επίσης, θα έθιγε άραγε τον ρόλο, που έπαιξε η Αικατερίνη η Μεγάλη, στις επαναστάσεις που πυροδότησε η πεφωτισμένη δεσποτεία της ανά τον κόσμο; Θα καταπιανόταν δηλαδή και με την περίπτωση μας, το ελληνικό ζήτημα (βλ. Ορλωφικά); Ερωτήματα, που ταλανίζουν το μυαλό του θεατή και τον κάνουν να αναζητά το νόημα πίσω από τον αφρό, το γέλιο (μέχρι δακρύων) και τα ωραιότατα κοστούμια, που έχει κατά τ’ άλλα να αναδείξει το “Τhe Great” του Tony Mcnamara.

    Douglas Hodge

    Πέραν πάντως των εικασιών και της όποιας τελειομανίας διακατέχει τον θεατή, με το αναζητά τυχόν «αριστουργήματα» στην μικρή οθόνη, για όποιον αρκεστεί στη «θέαση» της μίνι σειράς, μέσω Hulu ή και μέσω Cosmote Tv (Cosmote Series HD), η προσεγμένη παραγωγή του “The Great” του Tony Mcnamara, οι ρόλοι «γάντι» των Elle Fanning και Nicholas Hoult ως Αικατερίνη Β’ και Πέτρος Γ’ αντίστοιχα, προσωπικά ξεχώρισα και αυτή του Douglas Hodge (“Joker”, “Beirut”) ως Velementov, όλα κερδίζουν αδιαμφισβήτητα μια θέση στην καρδιά του θεατή…

    Δείτε το trailer:

    8.0 Awesome
    • Σκηνοθεσία 7.4
    • Σενάριο 8.5
    • Ερμηνείες 8
    • Παραγωγή 8
    • Κριτική Χρηστών (6 Ψήφοι) 7.6
    Διαφημίσεις
    Μοιραστείτε. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Λήδα Ειρήνη Αδάμου

    Χαίρετε! Με λένε Λήδα και το όνειρο μου ήταν πάντοτε να ασχοληθώ με μια κάμερα! Καθότι δε διέθετα βέβαια το ταλέντο του σκηνοθέτη, αποφάσισα να κινηθώ διαφορετικά και να ερμηνεύω αυτό που θέλει να μου δείξει ο σκηνοθέτης. Κατά την πορεία μου αυτή συνειδητοποίησα, πως η ερμηνεία ή αλλιώς η κριτική μιας ταινίας, κάθε άλλο παρά υπόθεση υποκειμενική(ανάλογα δηλαδή με την οπτική ματιά του καθενός) είναι! Υπάρχει επομένως μια κατ’ ουσία αντικειμενικότητα στο πως μπορεί να προσεγγίσει κανείς ένα φιλμ. Προσωπικά πιστεύω πως τρεις είναι οι οπτικές του: α) το βλέμμα του σκηνοθέτη β) το βλέμμα του μεμονωμένου θεατή και γ) το βλέμμα του κοινού. Συνεπώς, μόνο μέσα από τη σύνθεση των τριών αυτών οπτικών είναι, κατά τη γνώμη μου, πιθανό να προσεγγίσει κάποιος την αλήθεια, που αντανακλά μια ταινία…

    Σχετικα Αρθρα

    7.8

    Κριτική Στην Πρώτη Σεζόν Του “The Old Man”

    20/03/2023

    Νέο Trailer Από Το Θρίλερ “The Menu”

    10/08/2022
    8.6

    Κριτική Στη Μίνι Σειρά “The Offer”

    27/06/2022

    Trailer Από Το Ανεξάρτητο Θρίλερ “The Menu”

    01/06/2022
    Σχολιάστε

    Τα σχόλια έχουν κλείσει.

    • Αφιερωματα

    Οι Νέες Τηλεοπτικές Σειρές Του Μαρτίου

    28/02/2023

    Οι Νέες Ταινίες Που Θα Δούμε Στο Σπίτι Τον Μάρτιο

    28/02/2023
    Διαφημισεις
    • Μουσικα Φιλμ

    Trailer Από Το Ντοκιμαντέρ “Meet Me In The Bathroom”

    07/10/2022
    Διαφημισεις
    • Ταινιες Μικρου Μηκους

    Trailer Από Το “Jackals & Fireflies” Του C. Kaufman

    23/01/2023
    Διαφημισεις
    Τελευταια Αρθρα

    Τι Έρχεται στο Netflix τον Απρίλιο

    29/03/2023

    Trailer Από Τη Μίνι Σειρά “Obsession”

    29/03/2023

    Trailer Από Το Δραματικό Θρίλερ “Master Gardener”

    29/03/2023

    Πρώτη Ματιά Στο “Kingdom of the Planet of the Apes”

    28/03/2023
    Κριτικές
    7.8

    Κριτική Στην Πρώτη Σεζόν Του “The Old Man”

    20/03/2023
    8.6

    Κριτική Στη Μίνι Σειρά “The Offer”

    27/06/2022
    8.0

    Κριτική Στη Πρώτη Σεζόν Της Σειράς “Severance”

    11/04/2022
    7.5

    Κριτική Στη Σειρά Τρόμου “Chapelwaite”

    26/10/2021
    Σχετικα

    Η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή των άρθρων του cinemode.gr μπορεί να γίνεται χωρίς την συγκατάθεση μας, αν και εφόσον στην σελίδα όπου δημοσιεύονται αναφέρεται ξεκάθαρα η πηγή του αυθεντικού άρθρου, με link που οδηγεί στο site μας. [π.χ Πηγή: www.cinemode.gr/link-του-αρθρου-μας]

    Ολα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο cinemode.gr είναι πρωτότυπα και όχι αναδημοσιεύσεις, με εξαίρεση τα αποσπάσματα συνεντεύξεων και τις υποθέσεις-πλοκές ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών, που έχουν μεταφραστεί απο τα επίσημα ξενόγλωσσα κείμενα των στούντιο παραγωγής ή τις επίσημες ελληνικές εταιρείες διανομής. Πολλές απο τις εικόνες των άρθρων είναι δικής μας γραφιστικής δημιουργίας και η χρήση τους απο τρίτους, χωρίς την απόδοση πηγής δεν επιτρέπεται.

    Facebook Twitter
    © 2023 Cinemode.gr

    Γράψτε τον όρο και πατήστε Enter για την αναζήτηση. Πατήστε Esc για να ακυρώσετε.

    Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.Εντάξει