Κριτική: "Phantom Thread" Του Paul Thomas Anderson

0

"Λονδίνο, 1950: Τα αδέρφια Reynolds και η Cyril Woodcock είναι οι κύριοι ιδιοκτήτες του ομώνυμου οίκου μόδας, House of Woodcock. Αν και ο Reynolds κρατά «τυπικά» τα ηνία, η Cyril είναι αυτή που διατηρεί την ισορροπία στον οίκο Woodcock, η οποία ενίοτε διασαλεύεται από τις κατά καιρούς καταθλιπτικές κρίσεις του αδερφού της. Όλα αυτά μέχρι να εμφανιστεί στη ζωή τους μια σερβιτόρα, η Alma, η οποία θα γίνει η «μούσα» του διάσημου οίκου των δύο πετυχημένων αδερφιών και ταυτόχρονα η «μυστηριώδης» ερωμένη του Reynolds…"

Κριτική: "Phantom Thread" Του Paul Thomas Anderson

O σκηνοθέτης Paul Thomas Anderson (ο οποίος υπογράφει και το σενάριο) και ο κορυφαίος ηθοποιός Daniel Day Lewis, συνεργάζονται για ακόμη μια φορά, στην υποψήφια για 6 Oscar (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρώτου ανδρικού και δεύτερου γυναικείου ρόλου, μουσικής και κοστουμιών) ταινία, "Phantom Τhread" ("Αόρατη Κλωστή"), ένα «παραμύθι» μεν της συνάντησης δύο καίριων προσωπικοτήτων (με σαφή αλληλεπίδραση του ενός στην ζωή του άλλου), αλλά με τέτοιες εναλλαγές δε στην δομή του, που άνετα θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς «ανατρεπτικό».

Πιο αναλυτικά, το έργο του Anderson είναι ένας ανατρεπτικός μύθος που πραγματεύεται τους νόμους της «αγάπης», αγγίζοντας τα όρια του «ρεαλιστικού», κάποιες φορές ίσως και «γκροτέσκου», ξεγυμνώνοντας περίτεχνα τις «ωφελιμιστικές» σχέσεις της Alma και του Reynolds, ενός ζευγαριού που διόλου μας θυμίζει την πριγκίπισσα και το πριγκιπόπουλο.

Συνεπώς και όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο Day Lewis (σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για λογαριασμό της νέας του ταινίας), «η σχέση των πρωταγωνιστών, η οποία παραμένει καθ’ όλη την διάρκεια του φιλμ ζωντανή, είναι μεν αδιαμφισβήτητα μια ιστορία αγάπης, όχι όμως με την κλασική έννοια που συναντάμε στα παραμύθια, αλλά θα έλεγε κανείς κάπως… ιδιόρρυθμης».

Κριτική: "Phantom Thread" Του Paul Thomas Anderson

Εμείς βέβαια να συμπληρώσουμε εδώ πως ό,τι πλαισιώνει τη σχέση του «ιδιόρρυθμου» αυτού ζευγαριού είναι παραμυθένιο, από τα ασύλληπτα κοστούμια του ενδυματολόγου Mark Bridges ως την αυστηρή και επιβλητική αδερφή του Reynolds Woodcock, Cyril (Lesley Manville), την υποτιθέμενη, όχι τόσο «κακιά», αλλά «αυστηρή» της υπόθεσης…

Κριτική: "Phantom Thread" Του Paul Thomas Anderson

Επίσης η “dark” ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με το αριστοκρατικό ύφος της ταινίας, που ενισχύεται από το γεγονός πως o Reynolds είναι ο μόδιστρος ο οποίος έχει αναλάβει την ένδυση προσώπων της τότε «υψηλής κοινωνίας» (κόμισσες και πριγκίπησσες), είναι από τα στοιχεία της σκηνοθετικής απόπειρας του Anderson, τα οποία ενισχύουν περαιτέρω το «παραμυθένιο» του πράγματος…

Σ’ αυτό το σημείο βέβαια και για να μείνουν παραπονεμένοι οι φανατικοί υπέρμαχοι του εξ’ ολοκλήρου «παραμυθένιου» στοιχείου στο νέο φίλμ του Anderson (γιατί είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν πολλοί), το «εναλλακτικό» "Phantom Thread" και το “love story” που πραγματεύεται θα μπορούσε να διαθέτει, όχι υποχρεωτικά το “all time classic” μότο ενός παραμυθιού, «θα πέθαινα για σένα» αλλά μια πιθανή αντανάκλαση αυτού που θα μπορούσε να πάει ως, «θα σε σκότωνα για μένα»! Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα, συμπληρώνουμε εμείς!

Κριτική: "Phantom Thread" Του Paul Thomas Anderson

Στη σκηνοθεσία βρίσκεται ο Paul Thomas Anderson ("There Will Be Blood", "The Master"), ο οποίος ως συνήθως υπογράφει και το σενάριο. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Reynolds Woodcock βρίσκεται ο Daniel Day-Lewis ("The Last of the Mohicans", "There Will Be Blood"), ενώ πρωταγωνιστούν επίσης οι Vicky Krieps ("A Most Wanted Man"), Lesley Manville ("Maleficent"), Camilla Rutherford, Bern Collaço, Richard Graham, Jane Perry, Pip Phillips, Ingrid Sophie Schram.

Την μουσική του φίλμ έχει επιμεληθεί ο Jonny Greenwood, το μέλος των Radiohead και μόνιμος συνεργάτης του Paul Thomas Anderson, ενώ τα κοστούμια έχει επιμεληθεί ο Mark Bridges ("The Artist").

Όπως προαναφέρθηκε, ο πρωταγωνιστής του φίλμ "Αόρατη Κλωστή", Daniel Day Lewis, επισκέφτηκε την χώρα μας στα πλαίσια φιλανθρωπικού σκοπού και μίλησε αναλυτικά για την ταινία του στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα αθηναϊκά media.

Την ίδια μέρα, 1η Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε, παρουσία πάντα του ηθοποιού, και η πρεμιέρα της ταινίας στο ΚΠΙΣΝ (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), ενώ παράλληλα το φίλμ κυκλοφόρησε και ευρέως στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες….

Δείτε το trailer:

8.3 Awesome
  • Σκηνοθεσία 8.5
  • Σενάριο 8
  • Ερμηνείες 8
  • Παραγωγή 8.5
  • Κριτική Χρηστών (16 Ψήφισαν) 7.2
Μοιραστείτε.

About Author

Λήδα Ειρήνη Αδάμου

Χαίρετε! Με λένε Λήδα και το όνειρο μου ήταν πάντοτε να ασχοληθώ με μια κάμερα! Καθότι δε διέθετα βέβαια το ταλέντο του σκηνοθέτη, αποφάσισα να κινηθώ διαφορετικά και να ερμηνεύω αυτό που θέλει να μου δείξει ο σκηνοθέτης. Κατά την πορεία μου αυτή συνειδητοποίησα, πως η ερμηνεία ή αλλιώς η κριτική μιας ταινίας, κάθε άλλο παρά υπόθεση υποκειμενική(ανάλογα δηλαδή με την οπτική ματιά του καθενός) είναι! Υπάρχει επομένως μια κατ’ ουσία αντικειμενικότητα στο πως μπορεί να προσεγγίσει κανείς ένα φιλμ. Προσωπικά πιστεύω πως τρεις είναι οι οπτικές του: α) το βλέμμα του σκηνοθέτη β) το βλέμμα του μεμονωμένου θεατή και γ) το βλέμμα του κοινού. Συνεπώς, μόνο μέσα από τη σύνθεση των τριών αυτών οπτικών είναι, κατά τη γνώμη μου, πιθανό να προσεγγίσει κάποιος την αλήθεια, που αντανακλά μια ταινία…

Τα σχόλια έχουν κλείσει.