Facebook Twitter
    Cinemode.grCinemode.gr
    Facebook Twitter
    • Home
    • Cinema
      • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
      • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
      • CINEMA ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
    • Movie Trailers
    • Τηλεοπτικές Σειρές
      • ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΩΝ
      • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • Μικρού Μήκους
    • Music Films
    • Contact
    Cinemode.grCinemode.gr
    Home»Cinema»Κριτικές Ταινιών»Κριτική στο “The Irishman” Του Martin Scorsese
    Κριτική στο "The Irishman" Του Martin Scorsese
    Κριτικές Ταινιών

    Κριτική στο “The Irishman” Του Martin Scorsese

    Λήδα Ειρήνη ΑδάμουΑπό Λήδα Ειρήνη Αδάμου25/11/2019Δεν υπάρχουν Σχόλια

    “Πάντα ορμάς στον τύπο που έχει όπλο, αν κρατά μαχαίρι φεύγεις. Συνεπώς, ορμάς στο όπλο αλλά φεύγεις στο μαχαίρι…”
    Jimmy Hoffa

    “Pennsylvania, 1970’s: Ο Frank, πρώην βετεράνος του πολέμου και νυν πληρωμένος εκτελεστής, εκτοξεύει τις «μετοχές «της αιματοβαμμένης του «καριέρας», καθώς αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς, τόσο με τον αρχιμαφιόζο Russel Bufalino και μέσω αυτού, με τον διεφθαρμένο «εργατοπατέρα» “Jimmy Hoffa”, πρόεδρο της εργατικής ένωσης “Teamsters”, ο οποίος «αξιοποιώντας» το ταμείο του συνδικάτου, χρηματοδοτεί τα όποια «έργα» της ιταλο-αμερικανικής μαφίας…”

    Βασισμένο στο βιβλίο του Brandt Charles, “Ι heard you paint houses”, το φίλμ “The Irishman”, του Martin Scorsese, αναπαριστά τη σύμπραξη του οργανωμένου εγκλήματος με την “Italian-American Mafia” (μια σύμπραξη που θα μπορούσε να συνοψισθεί ίσως στον όρο “the Mob”), εμπλουτισμένη με κάποιες «αφηρημένες» πινελιές της εμπλοκής του αμερικανικού εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος στη σύμπραξη αυτή, στα μέσα του περασμένου αιώνα…

    Κριτική στο "The Irishman" Του Martin Scorsese

    Όλη η προκείμενη, σύντομη και τύπου κοινωνικό-πολιτική ανάλυση του “The Irishman”, αλίμονο βέβαια αν γίνεται άμεσα αντιληπτή στο διάρκειας 3.5 (παρά ένα λεπτό) ωρών, γκανγκστερικού έπους (όχι μόνο από άποψη διάρκειας αλλά και σκηνοθεσίας) του Scorsese…

    Πέραν λοιπόν του γεγονότος πως οι προσωπικότητες του αδίστακτου «εργατοπατέρα» Jimmy Hoffa και του γνωστού ως “The Irishman” Frank Sheeran σκιαγραφούνται αριστοτεχνικά (κάτι που οφείλεται περισσότερο στις ερμηνείες των Al Pacino και Robert de Niro αντίστοιχα), το όλο story του “The Irishman” μόλις και μετά βίας αποτελεί κάτι χειροπιαστό. Ως επί το πλείστον δηλαδή, πλανάται στην περιρρέουσα (ατμόσφαιρα)…

    Κριτική στο "The Irishman" Του Martin Scorsese

    Κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται βέβαια επ’ ουδενί πως το πιο πρόσφατο δημιούργημα του Martin Scorsese διαθέτει ιστορικού τύπου, ανακρίβειες. Απλά δεν παρέχει τόση πληροφορία, ώστε να γίνει άμεσα κατανοητό από τον θεατή, ο οποίος πρέπει να αναζητήσει εκ των υστέρων (καθώς πολύ δύσκολο να γνωρίζει εκ των προτέρων) ποιος ο Frank Sheeran, ποιος ο Jimmy Hoffa, ποια ήταν η κυρίαρχη της νοτιανατολικής ακτής της Pennsylvania, Bufalino crime family, ποια επακριβώς η σχέση του “the Mob” με την πολιτική ή ακόμη και με την δολοφονία Kennedy, και όλες αυτές τις λεπτομέρειες, που «ο διάολος θα μπορούσε να κρυφτεί μέσα τους».

    Κριτική στο "The Irishman" Του Martin Scorsese

    Εν αντιθέσει, το “The Irishman”, αρκείται σε μακροσκελείς (χωρίς να κάνει σαφές τίποτα από τα παραπάνω) και συνεπώς άνευ ουσίας διαλόγους, με πληροφορίες που υπονοούνται ή εξυπακούονται, ενώ διαθέτει ταυτόχρονα κάμποσους «εξυπνακισμούς» (όπως η απάντηση του Sheeran στην ερώτηση του Hoffa, «Άκουσα πως βάφεις σπίτια», «Ναι εντάξει βάφω βάφω, έχω και δικό μου ξυλουργείο») και μια διάχυτη αμηχανία, που δομεί ένα ασθματικό σενάριο, το οποίο υπογράφει ο πάλαι ποτέ τελειομανής (βλ. Gangs of New York), Steve Zaillian…

    Κριτική στο "The Irishman" Του Martin Scorsese

    Πάραυτα, η σκηνοθεσία δεν θα ακολουθήσει την σεναριακή οδό, καταντώντας έτσι μια τρόπον τινά «μάζα» στο μυαλό του θεατή. Με την προσωπική σφραγίδα του Scorsese, θα ωθήσει εντέλει το “The Irishman” να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Χαοτικά δομημένη λοιπόν (με την καλή την έννοια!), η ταινία του ταλαντούχου σκηνοθέτη, με τα πλάνα των σκηνών «της καταβύθισης στο ασυνείδητο» των πρωταγωνιστών, να αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα της αριστοτεχνικής δουλειάς του. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το “The Irishman” ξεκινά μ’ έναν (νοερό;) πυροβολισμό και συνεχίζει (κάπου στην μέση) με μια νοερή έκρηξη στο μυαλό μιας εκ των πρωταγωνιστριών του. Σκηνοθετικά τεχνάσματα, που μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να μας προσφέρει στο πιάτο…

    Κριτική στο "The Irishman" Του Martin Scorsese

    Τα εκατόν εξήντα εκατομμύρια, από την άλλη, που διέθεσε η παραγωγή για το περιττό, κατ’ εμέ De-aging (VFX) στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, δε συνάδουν με τις προαναφερθείσες Σκορτσέζικες σκηνοθετικές ευρεσιτεχνίες και την όλη αισθητική που το ευρισιτεχνίες επιθυμεί να δομήσει! Είναι μάλιστα και κατά κοινή ομολογία το μεγαλύτερο ολίσθημα στο οποίο υποπίπτει το φιλμ, καθότι επηρεάζει την όλη παρουσία του, επί κινηματογραφικής οθόνης.

    Οι ερμηνείες αποτελούν φυσικά την σανίδα σωτηρίας για όλα τα Σκορτσέζικα «φάουλ», με ένα πλούσιο cast να παίζει αρκετά «καλή μπάλα» αποτελούμενο από τους Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel, Bobby Cannavale, Ray Romano, Anna Paquin, Jesse Plemons, Jack Huston, Stephen Graham, Kathrine Narducci, Domenick Lombardozzi…

    To “The Irishman” κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες από τις 21 Νοεμβρίου, ενώ θα διατεθεί για «κατέβασμα» και από Netflix πολύ σύντομα, στις 27 δηλαδή του Νοέμβρη…

    Δείτε το trailer:

    8.3 Awesome
    • Σκηνοθεσία 9
    • Σενάριο 7.5
    • Ερμηνείες 8.5
    • Παραγωγή 8
    • Κριτική Χρηστών (4 Ψήφοι) 6.5
    Διαφημίσεις
    Μοιραστείτε. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Λήδα Ειρήνη Αδάμου

    Χαίρετε! Με λένε Λήδα και το όνειρο μου ήταν πάντοτε να ασχοληθώ με μια κάμερα! Καθότι δε διέθετα βέβαια το ταλέντο του σκηνοθέτη, αποφάσισα να κινηθώ διαφορετικά και να ερμηνεύω αυτό που θέλει να μου δείξει ο σκηνοθέτης. Κατά την πορεία μου αυτή συνειδητοποίησα, πως η ερμηνεία ή αλλιώς η κριτική μιας ταινίας, κάθε άλλο παρά υπόθεση υποκειμενική(ανάλογα δηλαδή με την οπτική ματιά του καθενός) είναι! Υπάρχει επομένως μια κατ’ ουσία αντικειμενικότητα στο πως μπορεί να προσεγγίσει κανείς ένα φιλμ. Προσωπικά πιστεύω πως τρεις είναι οι οπτικές του: α) το βλέμμα του σκηνοθέτη β) το βλέμμα του μεμονωμένου θεατή και γ) το βλέμμα του κοινού. Συνεπώς, μόνο μέσα από τη σύνθεση των τριών αυτών οπτικών είναι, κατά τη γνώμη μου, πιθανό να προσεγγίσει κάποιος την αλήθεια, που αντανακλά μια ταινία…

    Σχετικα Αρθρα

    Πρώτο Teaser Από Το “Killers of the Flower Moon”

    18/05/2023

    Trailer Από Τη Δεύτερη Σεζόν Του “Hunters”

    09/12/2022

    Trailer Από Το “National Treasure Edge of History”

    12/09/2022

    Trailer Από Το “Amsterdam” Του David O. Russell

    06/07/2022
    Σχολιάστε

    Τα σχόλια έχουν κλείσει.

    • Αφιερωματα

    Οι Νέες Τηλεοπτικές Σειρές Του Ιουνίου

    29/05/2023

    Οι Νέες Ταινίες Που Θα Δούμε Στο Σπίτι Τον Ιούνιο

    29/05/2023
    Διαφημισεις
    • Μουσικα Φιλμ

    Trailer Από Το Ντοκιμαντέρ “Meet Me In The Bathroom”

    07/10/2022
    Διαφημισεις
    • Ταινιες Μικρου Μηκους

    Trailer Από Το “Jackals & Fireflies” Του C. Kaufman

    23/01/2023
    Διαφημισεις
    Τελευταια Αρθρα

    Trailer Απο Την Τέταρτη Σεζόν Του “Jack Ryan”

    31/05/2023

    Νέο Trailer Απο Την 6η Σεζόν Του “Black Mirror”

    31/05/2023

    Trailer Από Τη Νέα Σειρά “I’m A Virgo”

    30/05/2023

    Οι Νέες Τηλεοπτικές Σειρές Του Ιουνίου

    29/05/2023
    Κριτικές
    7.8

    Κριτική Στην Πρώτη Σεζόν Του “The Old Man”

    20/03/2023
    8.6

    Κριτική Στη Μίνι Σειρά “The Offer”

    27/06/2022
    8.0

    Κριτική Στη Πρώτη Σεζόν Της Σειράς “Severance”

    11/04/2022
    7.5

    Κριτική Στη Σειρά Τρόμου “Chapelwaite”

    26/10/2021
    Σχετικα

    Η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή των άρθρων του cinemode.gr μπορεί να γίνεται χωρίς την συγκατάθεση μας, αν και εφόσον στην σελίδα όπου δημοσιεύονται αναφέρεται ξεκάθαρα η πηγή του αυθεντικού άρθρου, με link που οδηγεί στο site μας. [π.χ Πηγή: www.cinemode.gr/link-του-αρθρου-μας]

    Ολα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο cinemode.gr είναι πρωτότυπα και όχι αναδημοσιεύσεις, με εξαίρεση τα αποσπάσματα συνεντεύξεων και τις υποθέσεις-πλοκές ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών, που έχουν μεταφραστεί απο τα επίσημα ξενόγλωσσα κείμενα των στούντιο παραγωγής ή τις επίσημες ελληνικές εταιρείες διανομής. Πολλές απο τις εικόνες των άρθρων είναι δικής μας γραφιστικής δημιουργίας και η χρήση τους απο τρίτους, χωρίς την απόδοση πηγής δεν επιτρέπεται.

    Facebook Twitter
    © 2023 Cinemode.gr

    Γράψτε τον όρο και πατήστε Enter για την αναζήτηση. Πατήστε Esc για να ακυρώσετε.