Κριτική Στο "Sound of Metal" Του Darius Marder

0

"Κατά την διάρκεια μιας σειράς ιδιαίτερα έντονων συναυλιών, ο περιπλανώμενος ντράμερ της punk-metal μουσικής Ruben (Riz Ahmed), αρχίζει να βιώνει μια διακεκομμένη απώλεια ακοής. Όταν ένας ειδικός του αναφέρει πως η κατάσταση του σύντομα θα χειροτερέψει, ο Ruben αρχίζει να σκέφτεται πως η μουσική καριέρα του και μαζί της η ζωή του, έχει τελειώσει. Η Lou (Olivia Cooke), μέλος του συγκροτήματος και σύντροφος του, εισάγει τον πρώην χρήστη ηρωίνης σε ένα απομονωμένο οίκο αποτοξίνωσης για κωφούς, με την ελπίδα πως δεν θα ξανακυλήσει στα ναρκωτικά και πως θα μάθει να ζει με την πάθηση του.
Ύστερα όμως από την αποδοχή της κοινότητας που τον δέχεται όπως είναι, ο Ruben θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην σταθερότητα και την ώθηση να αποκτήσει ξανά την ζωή που ήξερε.
Χρησιμοποιώντας εντυπωσιακές και πρωτοποριακές sound design τεχνικές, ο σκηνοθέτης Darius Marder εισάγει τους θεατές μέσα στην εμπειρία του Ruben, για να αναπαραστήσει έντονα το ταξίδι του σε έναν κόσμο που πολύ σπάνια έχει εξερευνηθεί.""

Κριτική Στο "Sound of Metal" Του Darius Marder

Με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο "Sound of Metal", ο δημιουργός Darius Marder, κάνει το εξής πρωτοποριακό, χρησιμοποιεί εκπληκτικές sound design τεχνικές, για να σκιαγραφήσει το αίσθημα της απώλειας μιας εκ των βασικότερων ανθρώπινων αισθήσεων, της ακοής.
Και το κάνει μάλιστα αυτό τόσο αριστοτεχνικά (παίζοντας δηλαδή με την ένταση, την παραμόρφωση και τη σίγαση της ηχητικής μπάντας), που καταφέρνει ως και να εισάγει τον θεατή, στα άδυτα του ψυχισμού του πρωταγωνιστή του (“Riz Ahmed”), κάνοντας τον έτσι να «ακούσει», πως θα μπορούσε ο Ruben να αντιλαμβάνεται και να νιώθει τον απόηχο, της ξαφνικής του αυτής απώλειας.

Κριτική Στο "Sound of Metal" Του Darius Marder

Στο σενάριο από την άλλη, ο Abraham Marder δεν τα καταφέρνει τόσο καλά (όσο ο Darius Marder στη σκηνοθεσία). Η συνεργασία τους βέβαια, με επίκεντρο την ιστορία του Derek Cianfrance, στην οποία βασίζεται το όλο story του "Sound of Metal", δίνει μεν με συγκινητικό τρόπο την μετάβαση ενός μουσικού από τον κόσμο του ήχου σε αυτόν της απώλειας του, αλλά αρκείται εντέλει στο γνωστό "Enjoy the silence", στερώντας στην ταινία τη δυνατότητα της πλήρους ανάδειξης του πόσο τραυματική καθίσταται η καταδίκη ενός καλλιτέχνη στη σιωπή.

Αυτό σημαίνει, πως όσο κι αν προσπαθεί τεχνικά η ταινία να μας εισάγει σε μια νέα εποχή ταυτόχρονα με την εσωτερική αλλαγή (λόγω της μετάβασης από μια κατάσταση σε μια καινούργια) που βιώνει ο πρωταγωνιστής της, μας γειώνει εντέλει τόσο άδοξα με τις κλισέ επικλήσεις, στη διαμάχη μεταξύ θρησκείας και επιστήμης και τη σκοταδιστική (κατ’εμέ) ψυχολογικού τύπου σύγκρουση μεταξύ αυταπάρνησης και αυταποδοχής.

Κριτική Στο "Sound of Metal" Του Darius Marder

Έτσι, το σενάριο των Marder, μας στερεί το «μεδούλι» της ιστορίας ζωής του πρωταγωνιστή τους, όπου η ψυχή κατέχει κεντρικό ρόλο και αποτελεί την μόνη κινητήριο δύναμη, που θα ωθήσει τον Ruben να συνειδητοποιήσει πως ο θόρυβος (που ούτως η άλλως ήταν κομμάτι της έντασης με την όποια μέχρι τώρα ζούσε) και όχι η σιωπή ήρθε να βάλει τέλος στην επαναληπτική ζωή του, ως περιπλανώμενου καλλιτέχνη...

Συνεπώς και υπό την παραπάνω έννοια, το πρωτοποριακό του πράγματος (που αν είχε αξιοποιηθεί διαφορετικά θα μπορούσε να εκτοξεύσει την ταινία σε άλλα επίπεδα) πάει σεναριακά, περίπατο και καταδικάζει την ταινία σε μια χρυσή μεν.. μετριότητα δε!

Όσον αφορά τις ερμηνείες, στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται με πολλές αξιώσεις για οσκαρικού τύπου διακρίσεις ο κατ’ εμέ ενίοτε too much ερμηνευτικά, Riz Ahmed ("The Night Of"), ενώ στο σύνολο τους θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε αρκετά καλές! Το cast συμπληρώνουν οι Olivia Cooke, Mathieu Amalric, Lauren Ridloff, Jamie Ghazarian, Chris Perfetti, William Xifaras, Hillary Baack, Paul Raci.

Το "Sound of Metal" ("Ήχος από Μέταλλο"), που έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας στα πλαίσια του "Athens International Film Festival", θα διατεθεί μέσα από το Amazon Prime στις 4 Δεκεμβρίου.

Δείτε το trailer:

7.0 Awesome
  • Σκηνοθεσία 7.5
  • Σενάριο 6
  • Ερμηνείες 7
  • Παραγωγή 7.5
  • Κριτική Χρηστών (3 Ψήφισαν) 7.4
Μοιραστείτε.

About Author

Χαίρετε! Με λένε Λήδα και το όνειρο μου ήταν πάντοτε να ασχοληθώ με μια κάμερα! Καθότι δε διέθετα βέβαια το ταλέντο του σκηνοθέτη, αποφάσισα να κινηθώ διαφορετικά και να ερμηνεύω αυτό που θέλει να μου δείξει ο σκηνοθέτης. Κατά την πορεία μου αυτή συνειδητοποίησα, πως η ερμηνεία ή αλλιώς η κριτική μιας ταινίας, κάθε άλλο παρά υπόθεση υποκειμενική(ανάλογα δηλαδή με την οπτική ματιά του καθενός) είναι! Υπάρχει επομένως μια κατ’ ουσία αντικειμενικότητα στο πως μπορεί να προσεγγίσει κανείς ένα φιλμ. Προσωπικά πιστεύω πως τρεις είναι οι οπτικές του: α) το βλέμμα του σκηνοθέτη β) το βλέμμα του μεμονωμένου θεατή και γ) το βλέμμα του κοινού. Συνεπώς, μόνο μέσα από τη σύνθεση των τριών αυτών οπτικών είναι, κατά τη γνώμη μου, πιθανό να προσεγγίσει κάποιος την αλήθεια, που αντανακλά μια ταινία…

Τα σχόλια έχουν κλείσει.