“Η ζωή ξεκινά, άπαξ και την αντιληφθείς (“Life begins at perception”)…
«Πινακίδα αυτοκινήτου της Amy» (“Amy’s vehicle registration plate”)”
“Μια μέρα πριν την βραδιά της αποφοίτησης, η Molly και η κολλητή της Amy, είναι δυο seniors σε απόγνωση…Κι αυτό όχι επειδή δεν υπήρξαν καλές μαθήτριες, καθώς τόσο η μία όσο και η άλλη, εκτός του ότι κατάφεραν να εισαχθούν στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (Harvard, Yale), έχουν στο «τσεπάκι» τους και τις καλύτερες σχολικές αναμνήσεις, βασισμένες στους ισχυρούς «δεσμούς φιλίας», που κατάφεραν να χτίσουν μεταξύ τους, όλα αυτά τα χρόνια! Το μόνο πράγμα που παρέλειψαν, δυστυχώς, είναι να ξεχάσουν για λίγο τα βιβλία και να το ρίξουν κι αυτές… έξω! Αποφασίζουν συνεπώς να το πράξουν επί τρία, την ίδια βραδιά της αποφοίτησης, πριν την καθοριστική δηλαδή αλλαγή στη σελίδα της ζωής τους, φτάνοντας το φυσικά, ως τα άκρα.”
Υπάρχει μια (ας μην κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου και την πω ρομαντική κομεντί) female (teen) sex comedy, ονόματι “The To Do List” (σκηνοθετημένη από την Maggie Carey και με πρωταγωνίστρια την Aubrey Plaza), που ξεκινά με τη φωτογραφία, σε κάδρο, της Hilary Clinton(!), η οποία αντανακλά πιθανόν μια κάποια (έμμεση) επίκληση, εκ μέρους της πρωταγωνίστριας, στην «αυθεντία» της φωτογραφημένης! Με το ίδιο ακριβώς πλάνο ξεκινά και η ιστορία ενηλικίωσης (όπως ανιχνεύεται στο Google) Booksmart, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Olivia Wylde, με την Michelle Obama στη θέση της φωτογραφημένης «αυθεντίας», αυτή τη φορά!
Πέραν βέβαια της προκείμενης ομοιότητας, που αφορά σ’ όλες τις γυναίκες των προέδρων των Η.Π.Α. (αποπνέοντας μάλιστα έναν αέρα φεμινιστικής εσάνς), και ενώ το φιλμ της Carey, είναι καταδικασμένο στην μετριότητα, το “Booksmart” της Wilde, βαδίζοντας περισσότερο στα χνάρια του “Lady Bird” (της Gerwig), διαθέτει αυτό το «μυστικό συστατικό» να αυτοπλασάρεται ως «ανωτέρου επιπέδου», από μια οποιαδήποτε female teen σεξοκωμωδία. Και αυτό το συστατικό, όχι, δεν είναι τόσο το female (ή και feminist) στοιχείο της αλλά το ίδιο «σε κοιτώ αφ’ υψηλού» πλασάρισμα του πλαισίου, εκ μέρους της Wilde, βάσει του οποίου «χτίζεται» το story της ταινίας. Πλαίσιο το οποίο δίνει το προβάδισμα στην εγκεφαλικότητα της “χημείας” που υπάρχει ανάμεσα στις δυο ηρωϊδες, Molly και Amy, έναντι των προσωπικών χαμερπών τους ενστίκτων. (Η ίδια εγκεφαλικότητα της «χημείας», αλλά μάνας και κόρης, υπήρχε και στο Lady Bird και γι’ αυτό το προαναφέραμε ως σχετικό του Booksmart)…
Ως προς την σκηνοθεσία της Wilde όλα καλά και ανθηρά λοιπόν, με το πρόβλημα να αναπτύσσεται, κατ’ εμέ, στο σενάριο, που υπογράφει το κουαρτέτο των Susanna Fogel (“The Spy Who Dumped Me”), Emily Halpern (“Trophy Wife”), Sarah Haskins (“Trophy Wife”) και Katie Silberman (“Set It Up”), το οποίο με τους καθαρά υποκειμενικούς διαλόγους του, μόνο έναν μυημένο στις λεπτομέρειες της εκμοντερνισμένης Αμερικάνικης κουλτούρας θα μπορούσε να «κερδίσει» (αφoύ πιθανόν μόνο αυτός θα μπορούσε να πιάσει όλα τα νοήματα του με την πρώτη)! Πέραν αυτού, σ’ αυτήν ακριβώς την υποκειμενικότητα θα καταλογίσω επίσης ότι εξαντλείται και το όποιο χιούμορ της ταινίας θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό στον μέσο (μη Αμερικανό) θεατή. Χιούμορ που εφόσον δεν είναι εύκολα προσβάσιμο σε όλους, μπορεί άνετα να «χαθεί στην μετάφραση»…
Τα ολέθριο λάθος του σεναρίου, να μείνει αποστασιοποιημένο από τους πολλούς, σώζει η ολοκληρωμένη παραγωγή του “Booksmart”, με ορόσημο φυσικά τη χρήση πρωτοποριακών τεχνικών, όπως αυτής του stop motion animation, να «δίνει σάρκα και οστά», στο «παραλήρημα» των δύο φιλενάδων, οι οποίες εν αγνοία τους καταναλώνουν «γεμιστές» με LSD φράουλες και μεταμορφώνονται (όπως αναφέρει και η ίδια η σκηνοθέτης Olivia Wilde σε συνέντευξη της) από μαχητικές φεμινίστριες στο χειρότερο εφιάλτη τους, υποδηλωτικό του πρότυπου πατριαρχικής επιβολής: σε μαστουρωμένες Barbie!
Το γεγονός τέλος του ότι μιλήσαμε (αλλά και άλλοι μιλήσαν) για μέτριο σενάριο (mediocre writing) και έλλειψης αίσθησης ενός ουσιαστικού χιούμορ, δεν σημαίνει πως το cast δεν προσπάθησε να αποδώσει το πνεύμα του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πραγματική αποκάλυψη η Beanie Feldstein (“Lady Bird”) αλλά και η “Gigi” Billie Lourd, φέρουν ένα φρέσκο, καινούργιο αέρα, αντιπροσωπευτικό της νέα γενιάς ηθοποιών…
Πρωταγωνιστούν επίσης οι Kaitlyn Dever (“Short Term 12”), Lisa Kudrow, Will Forte, Jason Sudeikis, Skyler Gisondo, Molly Gordon, Jessica Williams και Diana Silvers.
Το “Booksmart” κυκλοφορεί ήδη στις ελληνικές αίθουσες…
Δείτε το trailer:
-
Σκηνοθεσία
-
Σενάριο
-
Ερμηνείες
-
Παραγωγή