Κριτική: "Annihilation" Του Alex Garland

0

"Η ιστορία του φίλμ ακολουθεί την αποστολή τεσσάρων γυναικών στην μυστηριώδη περιοχή «Area X», ένα κομμάτι γής των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει τεθεί μυστικά σε καραντίνα, εξαιτίας της ασυνήθιστης δραστηριότητας που έχει παρατηρηθεί εκεί. Η ομάδα αποτελείται απο μια βιολόγο, μια ανθρωπολόγο, μια φυσικό και μια ιατρό των πρώτων βοηθειών.

Η αποστολή τους είναι να χαρτογραφήσουν το έδαφος, να καταγράψουν το περιβάλλον και το πιο σημαντικό: να αποφύγουν να μολυνθούν απο την ίδια την περιοχή X. Αυτή η αποστολή είναι η δωδέκατη που έχει αποσταλεί στην Area X. Η δεύτερη τελείωσε με μια μαζική αυτοκτονία, η τρίτη με ένα καταιγισμό πυροβολισμών μεταξύ των μελών της, ενώ η ενδέκατη είδε όλα τα μέλη της να γυρνούν άρρωστα και να πεθαίνουν λίγο αργότερα.
Οι τέσσερις γυναίκες καταφθάνουν στην περιοχή, περιμένοντας το απροσδόκητο και σύντομα διαπιστώνουν μια τεράστια τοπογραφική ανωμαλία, με μορφές ζωής που ξεπερνούν τις γνώσεις μας. Ομως αυτό που θα αλλάξει τα πάντα, είναι οι εκπλήξεις και τα μυστικά αναμέσα στα μέλη της αποστολής."

Annihilation

Στην δεύτερη σκηνοθετική του απόπειρα μετά το "Ex Machina", ο σεναριογράφος Alex Garland ("The Beach", "28 Days Later...", "Sunshine", "Dredd"), μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το "Annihilation", το πρώτο βιβλίο απο την τριλογία "Southern Reach", που έγραψε ο Jeff VanderMeer και που περιλαμβάνει επίσης τα βιβλία "Authority" και "Acceptance".

Ξεκινώντας, θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές πως η μεταφορά μιας τόσο ενδιαφέρουσας και πρωτότυπης sci-fi ιστορίας θα μπορούσε να γίνει με έναν απο τους δυο ακόλουθους τρόπους: είτε με τον κλασικό χολυγουντιανό τρόπο, με πεζοναύτες που μπουκάρουν πυροβολώντας ότι έχει πόδια ή με μια πιο χαμηλού προφίλ προσέγγιση που βάζει στο τραπέζι και άλλα θέματα, κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε ο Denis Villeneuve στο "Arrival".

Κριτική: "Annihilation" Του Alex Garland

Όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, η δεύτερη επιλογή ήταν και η μοναδική για τον Alex Garland, που στο παρελθόν μας έχει δείξει ότι προτιμά να μπαίνει στην ουσία και να αποφεύγει τις κινήσεις εντυπωσιασμού. Μια τακτική που ακολουθεί και στο "Annihilation", χωρίς όμως απαραίτητα θετικά αποτελέσματα, καθώς στην προσπάθεια του να αποφύγει τις cheesy σκηνές, κόβει σημαντικά κομμάτια της ιστορίας και εγκλωβίζεται σε μια άνευρη και επίπεδη εξιστόρηση που χωρίζεται σε κεφάλαια με τίτλους, μια αναχρονιστική πρακτική που έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε και που δεν βοηθά καθόλου στο χτίσιμο ατμόσφαιρας.

Έτσι, προσπερνά πολύ γρήγορα τις προηγούμενες αποστολές στην Περιοχή X, χωρίς σχεδόν καμία οπτική αναφορά σε αυτές, πέρα απο κάποια κομμάτια found-footage και εστιάζει αποκλειστικά στην ομάδα των γυναικών που αποτελείται απο προβληματικούς χαρακτήρες στα όρια του κλισέ.

Κριτική: "Annihilation" Του Alex Garland

Μια ομάδα γυναικών που δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτε για το παρελθόν τους, παρά μόνο τις αδυναμίες τους και τα τραύματα που κουβαλούν και που προσφέρθηκαν εθελοντικά σε μια αποστολή αυτοκτονίας, αναζητώντας την εξιλέωση.

Όσον αφορά την παρουσίαση της Περιοχής X και της αόρατης δύναμης που την ορίζει (μια δύναμη καταστρεπτική και θεραπευτική ταυτόχρονα), εκεί ο Garland τα καταφέρνει μια χαρά, δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό στυλιστικά κόσμο που φλερτάρει με τον τρόμο και το δέος, με την βοήθεια και της εξαιρετικής μουσικής των Geoff Barrow και Ben Salisbury.

Κριτική: "Annihilation" Του Alex Garland

Εναν κόσμο όπου όλοι οι οργανισμοί έχουν μεταλλαχθεί σε επίπεδο DNA, σαν κάποια ανώτερη δύναμη να αποφάσισε να τα σχεδιάσει όλα απο την αρχή. Εναν κόσμο όπου όσον αφορά τους ανθρώπους, εκτός απο εξωτερικά τους μεταλάσσει και σε συναισθηματικό επίπεδο, καθώς μπορεί να ανιχνεύσει τις αδυναμίες τους.

Όσον αφορά τις ερμηνείες, η Natalie Portman είναι για μια ακόμη φορά εξαιρετική, κουβαλώντας ουσιαστικά μόνη της ολόκληρο το φίλμ, σε έναν δύσκολο και μπερδεμένο ρόλο ενός χαρακτήρα που φαντάζει σαν μια αταίριαστη μίξη της ακαδημαϊκού και του πεζοναύτη.

Κριτική: "Annihilation" Του Alex Garland

Συνοψίζοντας, το "Annihilation" είναι ένα προβληματικό πλήν μοναδικό φίλμ, καθώς αν και sci-fi εστιάζει περισσότερο στον παράγοντα άνθρωπο και την τάση του για αυτοκαταστροφή και πολύ λιγότερο στον εξωγήινο εισβολέα που "παίζει" μαζί του. Μια συναρπαστική ιστορία που πιστεύουμε ότι θα της άξιζε μια προσέγγιση με μεγαλύτερη κλίμακα και προϋπολογισμό.

Στην σκηνοθεσία βρίσκεται ο Alex Garland ("Ex Machina"), ο οποίος υπογράφει και το σενάριο, ενώ στην θέση του κινηματογραφιστή βρίσκεται ο Rob Hardy ("Ex Machina").

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται οι Natalie Portman ("Black Swan"), Oscar Isaac ("Ex Machina"), Jennifer Jason Leigh ("The Hateful Eight"), Tessa Thompson ("Creed"), Gina Rodriguez ("Jane the Virgin"), Sonoya Mizuno ("Ex Machina"), David Gyasi ("Containment"), Tuva Novotny, Crystal Clarke, Cosmo Jarvis.

Το "Annihilation" είναι πλέον διαθέσιμο και μέσα απο την πλατφόρμα του Netflix.

Δείτε το trailer:

7.1 Awesome
  • Σκηνοθεσία 7
  • Σενάριο 6.5
  • Ερμηνείες 7.5
  • Παραγωγή 7.5
  • Κριτική Χρηστών (25 Ψήφισαν) 6.1
Μοιραστείτε.

About Author

Μια εναλλακτική ματιά στο χώρο της ψυχαγωγίας, με λίγα λόγια και πολλά "έργα".

Τα σχόλια έχουν κλείσει.