Οι 20 Καλύτερες Ταινίες Comic Ολων Των Εποχών

0

Τα τελευταία χρόνια οι μεταφορές των βιβλίων comic στον κινηματογράφο, έχουν πάρει πάρει διαστάσεις επιδημίας με πολλούς σκηνοθέτες της παλιάς σχολής να εκφράζουν την ανησυχία τους για ένα κινηματογραφικό μέλλον που θα αποτελείται μόνο απο αυτές και δεν θα αφήνει περιθώρια για την κυκλοφορία άλλων ειδών, καθως τα στούντιο θα ξοδεύουν τους προϋπολογισμούς τους στις πανάκριβες ταινίες των σούπερ ηρώων.

Αν και τα φίλμ των σούπερ ηρώων ξεκίνησαν στα μέσα του 20ου αιώνα, η πρώτη σοβαρή παραγωγή εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70' και συγκεκριμένα το 1978, με το "Superman" του Richard Donner. Τα επόμενα χρόνια και με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι παραγωγές πολλαπλασιάστηκαν, καθώς έγινε ευκολότερη η παραγωγή τους. Και έτσι φτάνουμε στο σήμερα, όπου το συγκεκριμένο είδος έχει γίνει η κυρίαρχη τάση, με τεράστιες εισπράξει στο box-office.

Με αφορμή αυτή τη τάση, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια λίστα με τις είκοσι καλύτερες ταινίες comic όλων των εποχών. Βασικό κριτήριο των επιλογών μας πέρα των καθιερωμένων, υπήρξε το ενήλικο ύφος των ταινιών, ο δραματικός τόνος και η βία, στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με τις ιστορίες των comic και τους ψυχολογικά ασταθείς σούπερ ήρωες. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το "Guardians of the Galaxy", το οποίο μπορεί να μην είναι τόσο σκοτεινό και ενήλικο, αλλά αποτελεί την καλύτερη ταινία των Marvel/Disney. Στη λίστα συμπεριλάβαμε και το "Chronicle" του Josh Trank που αν και δεν έχει comic καταγωγή, είναι μια αυθεντική ταινία σούπερ ηρώων.

Με χρονολογική σειρά:

01. "Superman" [1978]

Οι 20 καλύτερες ταινίες comic - superman-1978

"Ενα μικρό παιδί που φτάνει στη Γή απο ενα ετοιμοθάνατο πλανήτη, υιοθετείται απο ενα ζευγάρι στο Kansas της Αμερικής. Με κάλυψη τη δουλειά του ως δημοσιαγράφος ο Clark Kent χρησιμοποιεί τις εξωπραγματικές του δυνάμεις για να προστατέψει το νέο του «σπίτι»."

Η πρώτη σημαντική ταινία comic δια χειρός Richard Donner και με πρωταγωνιστή τον ιδανικό Superman, Christopher Reeve. Παρά τα περιορισμένα τεχνολογικά μέσα της εποχής ο Donner δημιουργεί μια εντυπωσιακή περιπέτεια με λαμπρό cast, που απέσπασε 3 υποψηφιότητες για Oscar.

Σκηνοθεσία: Richard Donner
Δημιουργοί Comic: Jerry Siegel & Joe Shuster
Σενάριο: Mario Puzo, David Newman, Leslie Newman, Robert Benton.
Πρωταγωνιστούν: Christopher Reeve, Marlon Brando, Margot Kidder, Gene Hackman, Terence Stamp, Ned Beatty, Jackie Cooper, Glenn Ford, Trevor Howard, Jack O'Halloran, Susannah York.

 

02. "Superman II" [1981]

Οι 20 καλύτερες ταινίες comic - superman-1981

"Ο Superman αποφασίζει να θυσιάσει τις δυνάμεις του για να παντρευτεί την Lois Lane, χωρίς να γνωρίζει όμως ότι τρείς κατάδικοι του πλανήτη Krypton που κατάφεραν να αποδράσουν, έχουν έρθει στη Γή με σκοπό να την κατακτήσουν."

Με τον Richard Donner σε ρόλο παραγωγού πλέον και τον Richard Lester στην καρέκλα του σκηνοθέτη, η δεύτερη ταινία της σειράς συνεχίζει στι ίδιο υψηλό επίπεδο παραγωγής και παρά την κατάρα που ακολουθεί τις ταινίες sequel, τα καταφέρνει περίφημα προσφέροντας εντυπωσιακές σκηνές μάχης ανάμεσα στον Superman και τους νευρικούς συμπατριώτες του.

Σκηνοθεσία: Richard Lester
Δημιουργοί Comic: Jerry Siegel & Joe Shuster
Σενάριο: Mario Puzo, David Newman, Leslie Newman, Robert Benton.
Πρωταγωνιστούν: Christopher Reeve, Sarah Douglas, Margot Kidder, Gene Hackman, Terence Stamp, Ned Beatty, Jackie Cooper.

 

03. "Batman" [1989]

batman-1989

"Ο μαυροφορεμένος εκδικητής της Gotham City ξεκινά την μάχη ενάντια στο έγκλημα, με πρώτο του αντίπαλο τον ψυχοπαθή Joker".

Μια gothic εκδοχή του σκοτεινού ιππότη απο τον μαίτρ Tim Burton, σε μια υπερπαραγωγή με εντυπωσιακά σκηνικά και το ισχυρό πρωταγωνιστικό δίδυμο των Michael Keaton και Jack Nicholson. Αν και υπέρμετρα θεατρική, η εκδοχή του Burton αποτελεί σημείο αναφόρας για τις ταινίες του είδους.

Σκηνοθεσία: Tim Burton
Δημιουργός Comic: Bob Kane
Σενάριο: Sam Hamm, Warren Skaaren
Πρωταγωνιστούν: Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger, Billy Dee Williams, Jack Palance.

 

04. "The Crow" [1994]

the-crow-1994

"Ο Eric Draven, ένας βάναυσα δολοφονημένος άνδρας, επιστρέφει στη ζωή ως απέθαντος εκδικητής για να εκδικηθεί αυτούς που σκότωσαν αυτόν και τη μνηστή του."

Παρά το χαμηλό προϋπολογισμό, η ταινία του Alex Proyas είναι ένα αυθεντικό σκοτεινό comic φίλμ, με εντυπωσιακή gothic αισθητική και τον πρόωρα χαμένο Brandon Lee να διαπρέπει στο ρόλο του ευαίσθητου εκδικητή.

Σκηνοθεσία: Alex Proyas
Δημιουργός Comic: James O'Barr
Σενάριο: David J. Schow, John Shirley
Πρωταγωνιστούν: Brandon Lee, Rochelle Davis, Ernie Hudson, Michael Wincott, Bai Ling.

 

05. "Blade" [1998]

blade-1998

"Ενας άνδρας που αποτελεί διασταύρωση βρυκόλακα και ανθρώπου, αποφασίζει να εκδικηθεί τα αιμιδιψή πλάσματα που σκότωσαν την μητέρα του και μετέτρεψαν και τον ίδιο σε έναν απ΄αυτούς, ενώ την ίδια ώρα εξελίσσεται σε προστάτη της ανθρώπινης φυλής."

Με εντυπωσιακή αισθητική και τον Wesley Snipes σε έναν ιδανικό ρόλο, το "Blade" του Stephen Norrington είναι μια αυθεντική σκοτεινή ταινία comic με εντυπωσιακές σκηνές και ατμόσφαιρα.

Σκηνοθεσία: Stephen Norrington
Δημιουργοί Comic: Marv Wolfman, Gene Colan
Σενάριο: David S. Goyer
Πρωταγωνιστούν: Wesley Snipes, Stephen Dorff, Kris Kristofferson, N'Bushe Wright, Donal Logue, Udo Kier, Arly Jover.

 

06. "Spider-Man II" [2004]

spider-man-2--2004

"Την ώρα τα προσωπικά του προβλήματα συσσωρεύονται και η προσωπική του ζωή καταρρέει, ο Peter Parker καλείται να αντιμετωπίσει και τον Doctor Otto Octavius, ένα ιδιοφυή επιστημόνα που ύστερα απο ένα ατύχημα μετατρέπεται σε υπερκακό."

Η δεύτερη και καλύτερη ταινία απο την τριλογία που σκηνοθέτησε ο Sam Raimi, διαθέτει εντυπωσιακές σκηνές και έναν καλογραμμένο σούπερ-κακό που ενσαρκώνει με μεγάλη επιτυχία ο  Alfred Molina.

Σκηνοθεσία: Sam Raimi
Δημιουργοί Comic: Stan Lee, Steve Ditko
Σενάριο: Alfred Gough, Miles Millar, Michael Chabon, Alvin Sargent
Πρωταγωνιστούν: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Alfred Molina, James Franco, J.K. Simmons, Willem Dafoe, Cliff Robertson.

 

07. "Sin City" [2005]

sin-city-2005

"Καλώς ήλθατε στην Αμαρτωλή Πόλη. Την Πόλη των σκληρών, των διεφθαρμένων και των απελπισμένων. Άντρο περιθωριακών καθαρμάτων και γυναικών-δηλητήριο. Μια πόλη τυλιγμένη στο μαύρο της νύχτας, καλυμμένη με σύννεφα καπνού και μυρωδιά θανάτου, όπου ξετυλίγονται 3 ιστορίες: ο Hartigan, ένας αδιάφθορος μπάτσος (Bruce Willis) προσπαθεί να σώσει μια στρίπερ (Jessica Alba) από τις σαδιστικές ορέξεις του γιου ενός γερουσιαστή, ο πανάσχημος Marv (Mickey Rourke) αναζητά το δολοφόνο μιας πόρνης και ο ιδιωτικός ντεντέκτιβ Dwight (Clive Owen) προστατεύει τα σκληρά κορίτσια της νύχτας από τον σκληρό Jackie Boy (Benicio Del Toro)."

Με εντυπωσιακή νουάρ αισθητική, αριστοτεχνικά visuals και ένα εξωπραγματικά πλούσιο cast, το "Sin City" είναι μια οπτικοακουστική πανδαισία και μια ταινία σταθμός για το είδος.

Σκηνοθεσία: Frank Miller, Robert Rodriguez
Δημιουργός Comic: Frank Miller
Σενάριο: Frank Miller
Πρωταγωνιστούν: Clive Owen, Bruce Willis, Mickey Rourke, Benicio Del Toro, Carla Gugino, Josh Hartnett, Rutger Hauer, Michael Madsen, Elijah Wood, Jessica Alba, Devon Aoki, Alexis Bledel, Rosario Dawson, Michael Clarke Duncan.

Επόμενη Σελίδα

1 2 3
Μοιραστείτε.

About Author

Μια εναλλακτική ματιά στο χώρο της ψυχαγωγίας, με λίγα λόγια και πολλά "έργα".

Τα σχόλια έχουν κλείσει.