Κριτική Στην Τηλεοπτική Σειρά "Katla" Του B. Kormakur

0

Τα τελευταία χρόνια, οι σκανδιναβικές παραγωγές έχουν κάνει τεράστια άλματα, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο, με σειρές και ταινίες που μαγνητίζουν τους θεατές χάρις στον ρεαλισμό τους και το μυστήριο που της περιβάλλει. Μια από αυτές τις παραγωγές είναι και το "Katla", η πρώτη Ισλανδική τηλεοπτική σειρά του Netflix, δια χειρός του καταξιωμένου σκηνοθέτη Baltasar Kormakur ("101 Reykjavík", "Everest", "Trapped").

[Spoiler free]

Η σειρά εξελίσσεται στην μικρή πόλη Vik της Ισλανδίας, μια πόλη που πλέον έχει μετατραπεί σε φάντασμα, από τις συνεχείς εκρήξεις του ηφαιστείου Katla. Η ενεργοποίηση του ηφαιστείου ανάγκασε πολλούς από τους κατοίκους να φύγουν, ενώ πλέον η πόλη δεν μπορεί να δεχτεί επισκέπτες.

Κριτική Στην Τηλεοπτική Σειρά "Katla" Του B. Kormakur

Η ιστορία ακολουθεί την 25χρονη Grima, μια από τους ελάχιστους κατοίκους που επέλεξαν να παραμείνουν στην πόλη, καθώς εξακολουθεί να αναζητά την αδελφή της, η οποία χάθηκε πριν από ένα χρόνο, όταν ξεκίνησε να βρυχάται το ηφαίστειο. Η εξαφάνιση της αδελφής της, έχει επηρεάσει πολύ την μονίμως θλιμμένη Grima και κατά συνέπεια και τον γάμο της με τον αγρότη Kjartan.

Εγκλωβισμένοι σε μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα και κάτω υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς η ηφαιστειακή στάχτη έχει καλύψει τα πάντα, η Grima και οι υπόλοιποι κάτοικοι, μέρα με την μέρα χάνουν την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο. Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που αρχίζουν να εμφανίζονται από την περιοχή του ηφαιστείου, γυμνοί μυστηριώδεις επισκέπτες, καλυμμένοι με ηφαιστειακή τέφρα. Ένας από αυτούς τους επισκέπτες είναι και η Ása, η χαμένη αδελφή της Grima.

Katla Baltasar Kormakur

Αν και στην αρχή αυτές οι αφίξεις προκαλούν χαρά και συγκίνηση, καθώς αποτελούν αγαπημένα πρόσωπα που κανείς δεν ήλπιζε πως θα ξαναδεί, στην συνέχεια την χαρά διαδέχεται η καχυποψία και ο προβληματισμός, καθώς η εμφάνιση αυτών των ανθρώπων ξυπνά τραύματα του παρελθόντος, την ώρα που η προέλευση τους εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη. Με τους κατοίκους να μην ξέρουν πλέον πως να διαχειριστούν την κατάσταση και αυτούς που επέστρεψαν να μην μπορούν να αντιληφθούν το νόημα της ύπαρξης τους, η πόλη του Vik είναι πλέον και αυτή ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

Κριτική Στην Τηλεοπτική Σειρά "Katla" Του B. Kormakur

Με υπόβαθρο τα επιβλητικά τοπία της Ισλανδίας, ο Baltasar Kormakur δημιουργεί μια ιδιαίτερη τηλεοπτική σειρά που αποτελεί μια μίξη δράματος, επιστημονικής φαντασίας και των φολκλόρ ιστοριών της Ισλανδίας. Μια σειρά με μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία που θυμίζει κάτι από το γαλλικό "Les Revenants", γυρισμένη στα απόκοσμα τοπία της Ισλανδίας, που σε κάποια πλάνα της σειράς μοιάζει σαν να βρίσκεται σε άλλο πλανήτη.

tv series review

Ο συνδυασμός αυτών των εντυπωσιακών τοπίων με την μυστηριώδη ατμόσφαιρα και τις αξιόλογες ερμηνείες, δεν αργούν να σε τραβήξουν μέσα στην ιστορία, όμως ο αργός ρυθμός της τελικά σε κουράζει και σου δίνει την εντύπωση πως η πρώτη σεζόν ήταν απλά ο πρόλογος αυτού που πρόκειται να ακολουθήσει.

Πρωταγωνιστούν οι Guðrún Ýr Eyfjörð, Íris Tanja Flygenring, Ingvar Sigurdsson, Aliette Opheim, Þorsteinn Bachmann, Birgitta Birgisdóttir, Guðrún Gísladóttir, Aldís Amah Hamilton, Kristín Þóra Haraldsdóttir.

Η πρώτη σεζόν του "Katla" που αποτελείται από οκτώ επεισόδια, είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Netflix, ενώ προς το παρόν η υπηρεσία streaming δεν έχει κάνει γνωστό το εάν η σειρά θα συνεχιστεί.

Δείτε το trailer:

7.5 Awesome
  • Σκηνοθεσία 7.5
  • Σενάριο 7
  • Ερμηνείες 8
  • Παραγωγή 7.5
  • Κριτική Χρηστών (5 Ψήφισαν) 7
Μοιραστείτε.

About Author

Μια εναλλακτική ματιά στο χώρο της ψυχαγωγίας, με λίγα λόγια και πολλά "έργα".

Τα σχόλια έχουν κλείσει.