Κριτική Στην Τηλεοπτική Σειρά "Devs" Του Alex Garland

0

Ύστερα από μια επιτυχημένη πορεία στον κινηματογράφο και ταινίες όπως το "Ex Machina" και το "Annihilation", που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους δημιουργούς στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, ο Alex Garland δοκιμάζει την τύχη του και στην τηλεόραση με το "Devs", μια sci-fi σειρά που έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος.

Κριτική Στο "Devs" Του Alex Garland

Όπως και οι προηγούμενες δουλειές του, έτσι και το "Devs" είναι μια πολυσύνθετη ιστορία, ανοιχτή σε πολλές αναλύσεις και θεωρίες. Η Lily Chan (Sonoya Mizuno) είναι μια ταλαντούχα προγραμματίστρια, που αναζητά απεγνωσμένα τον φίλο της, που αγνοείται ύστερα από την πρώτη μέρα εργασίας στο Devs, το απόρρητο κομμάτι της εταιρείας Amaya που δημιούργησε ο Forest (Nick Offerman), ο εκκεντρικός CEO της εταιρείας, που θρηνεί ισόβια τον χαμό της μικρής του κόρης και της συζύγου του σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Κριτική Στο "Devs" Του Alex Garland

Ξεκινώντας την έρευνα της, η Lily σύντομα αντιλαμβάνεται πως ο σύντροφος της δεν εξαφανίστηκε αλλά δολοφονήθηκε εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας, που βρίσκονται μέσα στο δάσος, εκεί όπου κυριαρχεί το τεράστιο ομοίωμα της κόρης του Forest. Μια εξέλιξη που θα την αναγκάσει να μάθει περισσότερα γύρω από το Devs, αλλά και που θα την φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με τον Forest, την πιστή βοηθό του Katie (Alison Pill) και τον υπεύθυνο ασφαλείας της εταιρείας, τον Kenton (Zach Grenier).

Κριτική Στο "Devs" Του Alex Garland

Αν και η Lily είναι ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας της ιστορίας, το κεντρικό πρόσωπο και ο χαρακτήρας με την περισσότερη ουσία είναι ο αινιγματικός Forest, ένας λαμπρός και πάμπλουτος CEO της Silicon Valley που έχει διαλύσει τον ανταγωνισμό με την πρωτοποριακή τεχνολογία του. Οπαδός του ντετερμινισμού, ο Forest δεν πιστεύει πως υπάρχουν ανεξήγητα η τυχαία γεγονότα και οι ζωές όλων μας τρέχουν πάνω σε ράγες και ένα προδιαγεγραμμένο μέλλον, στο οποίο εμείς είμαστε απλώς οι θεατές.

Κριτική Στο "Devs" Του Alex Garland

Μέσα απο το Devs ή Deus (Θεός), o Forest έχει δημιουργήσει έναν κβαντικό σούπερ υπολογιστή, ο οποίος μέσα από την τροφοδοσία τεράστιου αριθμού δεδομένων από το παρελθόν, μπορεί να προβάλλει εικόνες υψηλής ευκρίνειας από ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν πριν από πολλούς αιώνες (ακόμη και την σταύρωση του Χριστού), αλλά και να προβλέψει και να προβάλλει το μέλλον, ένα μέλλον που δεν πρόκειται να αλλάξει, ότι και να γίνει.

Κριτική Στο "Devs" Του Alex Garland

Ένα project που ξεκίνησε από την επιθυμία του Forest να ξαναδεί την μικρή του κόρη, τον χαμό της οποίας δεν ξεπέρασε ποτέ. Ως συνήθως όμως, κάτι που ξεκινά με καλό σκοπό εξελίσσεται σε κάτι διαβολικό και σκοτεινό και αυτό ακριβώς είναι που έχει συμβεί και στον Forest, που πλέον εκτός από την κόρη του, παρακολουθεί το παρελθόν και το μέλλον από μια μεγάλη οθόνη, σαν ένας νέος Θεός ή μάλλον ψευδοπροφήτης.

Κριτικές τηλεοπτικών σειρών

Μέσα από τον χαρακτήρα του Forest, ο Garland καυτηριάζει τους CEO των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας της Silicon Valley που πλέον παριστάνουν τους Μεσσίες (βλέπε Bill Gates), τυφλωμένοι από τον αμύθητο πλούτο και την δύναμη που κατέχουν πάνω μας. Μια απεριόριστη δύναμη που επιφυλάσσει για εμάς αρκετό τεχνοτρόμο και ένα μάλλον δυστοπικό μέλλον, με "ανακαλύψεις" που θα διαλύσουν κάθε έννοια προσωπικών δεδομένων και ελευθερίας. Ο τεχνοτρόμος και η αλλοτρίωση του ανθρώπου, είναι άλλωστε το βασικό θέμα όλων των ιστοριών του Alex Garland.

Κριτικές τηλεοπτικών σειρών

Με background το πανέμορφο San Francisco, την γνωστή minimal, φουτουριστική αισθητική, την ονειρική χρυσαφένια κινηματογράφηση του Rob Hardy ("Ex Machina", "Annihilation") και το απόκοσμο soundtrack που δημιούργησαν οι Ben Salisbury, Geoff Barrow, και η εταιρεία The Insects, το "Devs" αποτελεί μια special τηλεοπτική σειρά, που οι θαυμαστές του sci-fi είδους θα απολαύσουν, ενώ για κάποιους άλλους, η μελαγχολική ατμόσφαιρα και ο σκοτεινός τόνος μπορεί να τους αποθαρρύνει.

Κριτική Στην Τηλεοπτική Σειρά "Devs" Του Alex Garland

Το cast που αποδίδει καλά αλλά χωρίς κάτι το ξεχωριστό στους κάπως ανέκφραστους και ψυχρούς χαρακτήρες, αποτελούν οι Sonoya Mizuno ("Ex Machina", "Annihilation"), Nick Offerman ("Fargo", "Parks and Recreation"), Jin Ha ("Jesus Christ Superstar Live"), Zach Grenier ("The Good Wife", "Deadwood"), Stephen McKinley Henderson ("Ladybird", "Fences"), Cailee Spaeny ("Pacific Rim: Uprising") και Alison Pill ("Snowpiercer", "The Newsroom").

Η σειρά που προβλήθηκε μέσα από το δίκτυο FX, αποτελείται από οκτώ επεισόδια.

Δείτε το trailer:

8.0 Awesome
  • Σκηνοθεσία 8
  • Σενάριο 8
  • Ερμηνείες 7.5
  • Παραγωγή 8.5
  • Κριτική Χρηστών (7 Ψήφισαν) 8
Μοιραστείτε.

About Author

Μια εναλλακτική ματιά στο χώρο της ψυχαγωγίας, με λίγα λόγια και πολλά "έργα".

Τα σχόλια έχουν κλείσει.