Κριτική "Big Little Lies" [1η Σεζόν]

0

A "perfect life is a perfect lie", μας ενημερώνει το tagline του "Big Little Lies" και ήδη ξεκινά να "παίζει" μαζί μας, καθώς αυτή τη βαρύγδουπη δήλωση διαδέχονται τα καταπληκτικά πλάνα του Καναδού Jean-Marc Vallee στους τίτλους αρχής. Μπαίνουμε έγκαιρα λοιπόν στο κλίμα πως "it 's a wonderful lie"...

Βασισμένη στο μυθιστόρημα "Big Little Lies" της Liane Moriarty, η δραματική σειρά του HBO που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για επτά επεισόδια, έχει εδώ και ένα χρόνο ανανεώσει το ραντεβού της για ένα δεύτερο κύκλο που θα κάνει πρεμιέρα στις 9 Ιουνίου. Ο πρώτος κύκλος της σειράς έτυχε θετικής υποδοχής από κριτικούς, με 8 Emmy Awards εκ των 16 υποψηφιοτήτων του, με πιο σημαντικά τα "Outstanding Limited Series" και τα αντίστοιχα στους Kidman, Skarsgard και Dern για την υποκριτική τους. Το ίδιο παρεάκι δεν έφυγε με άδεια χέρια ούτε από τα Golden Globes, καθώς απέσπασε το πολύ σημαντικό "Best Miniseries or Television Film". Η περίοδος των βραβείων έκλεισε με την Kidman και τον Skarsgard να στολίζουν στο ράφι τους και από ένα SAG Award για την ίδια σειρά.

Κριτική "Big Little Lies" [1η Σεζόν]

Εδώ λοιπόν, τα έχουμε όλα: πρωτοκλασάτο χολυγουντιανό cast, υπέροχο soundtrack από τον Michael Kiwanuka που συμπληρώνει την αισθητική του Vallee, κάδρα-πίνακες με φυσικό φως που έχουν κάνει το Monterey, όπου εκτυλίσσεται η σειρά, το dream-trip μας. Το styling είναι για case-study και συνειδητοποιούμε πόσο καλά ακόμα και αυτή η λεπτομέρεια μπορεί να "μιλήσει" για χαρακτήρες.

Κριτική "Big Little Lies" [1η Σεζόν]

Με καλοστημένη και κλιμακούμενη πλοκή, η ιστορία ξεκινά δείχνοντάς μας την πορεία της ανάκρισης σχεδόν όλων στην κοινότητα του Monterey, που συνταράσσεται από έναν φόνο. Δεν γνωρίζουμε ποιος και γιατί, μέχρι το φινάλε της σειράς.

Κριτική "Big Little Lies" [1η Σεζόν]

Η σειρά είναι εθιστική, με χιούμορ συχνά δηλητηριώδες, έξυπνους διαλόγους και ιδιοφυές μοντάζ. Επί της ουσίας, η θεματολογία είναι από τις πλέον δύσπεπτες: η σωματική και ψυχολογική βία εντός της οικογένειας, αλλά και εκτός. Σχέσεις ελέγχου και χειραγώγησης που εξυπηρετούν απίστευτα εύθραυστες ισορροπίες, εν οίκω και εν δήμω. Τα μεγάλα ψέματα που διαλύουν σχέσεις και τα μικρά ψεματάκια που τις συντηρούν, κρύβονται στην ιστορία τριών γυναικών.

Με αρκετά θεματάκια να λύσουν, οι Celeste (Nicole Kidman), Madeline (Reese Witherspoon) και Jane (Shailene Woodley) συναντιούνται κάθε πρωί στο school dropoff των παιδιών τους. Οι δύο πρώτες φίλες παίρνουν υπό την προστασία τους την single mom Jane, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με την workaholic μεγαλοαστή Renata (Laura Dern), η οποία υποστηρίζει πως ο γιος της Jane, κακοποιεί την κόρη της. Το school drama ακολουθεί το βουβό δράμα της Celeste, η οποία βιώνει μία παθιασμένη σχέση με τον βίαιο σύζυγό της (Alexander Skarsgard), η οποία δεν αργεί να φθάσει σε τέλμα.

Πίσω από όλα αυτά όμως, θεμελιώδη ερωτήματα μας "κλείνουν το μάτι", καθώς ο θεατής καλείται μέσα του να τα απαντήσει: ποιο ψέμα δικαιολογείται; πού φθάνει κανείς για να προστατεύσει όσους αγαπά; πόσο δυνατός μπορείς να είσαι μπροστά στη σκληρή αλήθεια; τι είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις για το μεγάλο έρωτα; πόσο φίλος είσαι; μήπως ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο σκοτεινός μας εαυτός;

Το "Big Little Lies" δε μας απογοήτευσε, ενίοτε μας σόκαρε με την ωμότητα κάποιων σκηνών, αλλά άξιζε τον κόπο, γιατί είναι αληθινό και δε στρογγυλεύει τις γωνίες για να γίνει συμπαθητικό. Μας άρεσε πολύ η αντίθεση της σκοτεινής αλήθειας με το ονειρικό σκηνικό και η ειρωνία προς όσους είναι too good to be true... Στο δεύτερο κύκλο λοιπόν, η προσθήκη της Meryl Streep στο cast ως μητέρα του Skarsgard, είναι το wow factor. Τη χημεία των υπολοίπων την ξέρουμε ήδη, πλέον ανυπομονούμε να δούμε πώς θα λειτουργήσουν παρουσία αυτού του ανυπέρβλητου ταλέντου.

Meryl Streep"Big Little Lies"season 2

Σκηνή απο την δεύτερη σεζόν της σειράς.

Σε κρίσιμο σημείο για το μέλλον των πρωταγωνιστριών και ενώ στο φινάλε του πρώτου κύκλου απολαύσαμε την τεράστια ανατροπή, οι συμπαθέστατες κυρίες έχουν να κλείσουν εκκρεμότητες, να αναλάβουν ευθύνες και να είναι ειλικρινείς απέναντι στις επιλογές τους. Η λαϊκή θυμοσοφία "το ψέμα δε ζει για να πεθάνει" είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και εμείς συστήνουμε το "Big Little Lies" ανεπιφύλακτα. Αλήθεια...

Το σενάριο της μεταφοράς έχει γράψει ο David E. Kelley ("Mr. Mercedes", "Goliath"), ενώ στη σκηνοθεσία και των επτά επεισοδίων της πρώτης σεζόν βρίσκεται ο Jean-Marc Vallée ("Dallas Buyers Club", "Demolition").

Πρωταγωνιστούν οι Reese Witherspoon, Laura Dern, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Adam Scott, James Tupper, Alexander Skarsgård, Zoë Kravitz, Larry Bates, Sarah Burns και P.J. Byrne.

Δείτε το trailer της πρώτης σεζόν:

7.9 Awesome
  • Σκηνοθεσία 8
  • Σενάριο 7.5
  • Ερμηνείες 8
  • Παραγωγή 8
  • Κριτική Χρηστών (20 Ψήφισαν) 8
Μοιραστείτε.

About Author

Geo P.

A writer, a dreamer, a movie lover...

Τα σχόλια έχουν κλείσει.