Κριτική: "Star Wars: The Force Awakens"

0

Το να δημιουργήσεις μια νέα ταινία του "Star Wars" δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ίσως τελικά να είναι και η δυσκολότερη που μπορεί να τύχει σε έναν σκηνοθέτη. Ενα franchise τόσο σημαντικό και μεγάλο που κατάφερε να "φάει" τον ίδιο του τον δημιουργό, τον George Lucas, ο οποίος ύστερα απο την πολύ μέτρια δεύτερη τριλογία έπεσε θύμα κανιβαλλισμού απο τους ίδιους ανθρώπους που πρίν απο κάποια χρόνια τον είχαν αποθεώσει.

Ομως και η παραγωγή του νέου φίλμ δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς μόλις έξι μήνες πρίν την έναρξη των γυρισμάτων, o σεναριογράφος Michael Arndt αποχώρησε λόγο δημιουργικών διαφορών. Οντας πλέον η ιδιοκτήτρια του χρυσοφόρου franchise, η Disney αποφάσισε να μην ακολουθήσει την πλοκή του Lucas που ήταν σκοτεινότερη και πιο τολμηρή και ανέθεσε στον JJ Abrams και τον Lawrence Kasdan ("Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back") την συγγραφή ενός νέου, πιο ευκολοχώνευτου και ασφαλούς σεναρίου, που θα 'πατούσε' πάνω στην νοσταλγία και την αγάπη του κόσμου για την πρώτη τριλογία.

star-wars-han-leia

Έχοντας το πλεονέκτημα να γνωρίζει αυτό που δεν θέλει το κοινό απο την αστοχία της δεύτερης τριλογίας, ο JJ Abrams 'ξεσήκωσε' τα καλύτερα στοιχεία της πρώτης τριλογίας και τα ξανασέρβιρε αλλάζοντας τα φύλα, τα ονόματα και τις τοποθεσίες, χωρίς να προσθέσει κάτι δικό του ή κάποιο συστατικό που δεν έχει δοκιμαστεί.

rey-star-wars-daisy-riddley

Αντί του ορφανού Luke πλέον έχουμε την ορφανή Rey, αντί του R2-D2 έχουμε το πιο χαριτωμένο BB-8, ο Kylo Ren είναι ένας wannabe Darth Vader, η Maz Kanata φαντάζει σαν μια θηλυκή έκδοση του Yoda, ενώ για μια ακόμη φορά έχουμε μια προβληματική σχέση πατέρα-γιου.

Ενα πρόχειρο και χωρίς τόλμη σενάριο που αποτελεί μια συρραφή των πιο σημαντικών σημείων της πλοκής της πρώτης τριλογίας και που περιλαμβάνει (ξανά) ένα ρομπότ με κλεμμένα σχέδια, μια ορφανή μελλοντική ηρωίδα που ζεί σε ένα ερημικό και παρακμιακό πλανήτη (βλέπε Luke στον Tatooine) και μια ομάδα που για μια ακόμη φορά προσπαθεί να σαμποτάρει το νέο υπερόπλο των κακών, που θυμίζει υπερβολικά το Death Star.

star-wars-the-force-awakens-still-3

Ενα σενάριο που αν και στους τίτλους αρχής μας προειδεάζει για την αναζήτηση του εξαφανισμένου Luke Skywalker, τελικά εξελίσσεται σε ένα σεναριακό deja vu με τόσες ομοιότητες με την πρώτη τριλογία, που στο τέλος μοιάζει περισσότερο σαν remake και πολύ λιγότερο σαν sequel. Κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα ένα νοσταλγικό, πλήν προβλέψιμο φίλμ, που ολοκληρώνεται με μια ανέπνευστη και κακογραμμένη μάχη με φωτόσπαθα.

Ενα φίλμ, που σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα, στερείται της παρουσίας ενός επιβλητικού, φιλοσοφημένου και καλογραμμένου 'κακού', καθώς ο Kylo Ren (Adam Driver) φαντάζει σαν ένα παρανοϊκό fanboy του Darth Vader, ενώ ο μέντορας του Snoke, φαντάζει καρτουνίστικος και χωρίς ειδικό βάρος.

Star-Wars-The-Force-Awakens-kylo ren

Οσον αφορά τους νέους πρωταγωνιστές, την παράσταση κλέβει η 22χρονη Daisy Ridley η οποία αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, ενώ ο John Boyega βρίσκεται στον άχαρο ρόλο ενός χαρακτήρα χωρίς υπόσταση, που φαίνεται να υπάρχει μόνο και μόνο για να προσθέτει χιούμορ, κάτι που συμβαίνει και με τον χαρακτήρα του Oscar Isaac, που φαντάζει σαν μια νέα(?) εκδοχή του ατίθασου Han Solo. Ομως την χειρότερη τύχη απ' όλους τους νέους χαρακτήρες, είχε αυτός της Captain Phasma (Gwendoline Christie), ένας χαρακτήρας που αν και εμφανίζονταν αρκετά στο προωθητικό υλικό τελικά δεν είχε καμία συμμετοχή στην πλοκή της ταινίας.

star wars: the force awakens review

Βέβαια, παρά τις πολλές αδυναμίες του, το "Star Wars: The Force Awakens" δεν παύει να είναι ένα καλοφτιαγμένο, νοσταλγικό και ψυχαγωγικό blockbuster, με υψηλό επίπεδο παραγωγής που συνδυάζει τα εξαιρετικά πρακτικά εφέ με την συνετή χρήση των cgi.

Μια ταινία που μπορεί να εντυπωσίασε τους νέους θαυμαστές του franchise, αλλά άφησε μια πικρή γεύση σε εμάς τους παλιούς, που αν και χαρήκαμε με τον νοσταλγικό τόνο και την εμφάνιση των παλαιών πρωταγωνιστών, περιμέναμε να δούμε μια πιο πρωτότυπη εξέλιξη της ιστορίας και όχι απλά μια σεναριακή ανακύκλωση της εξαιρετικής πρώτης τριλογίας.

star-wars-the-force-awakens

Ενα έβδομο επεισόδιο που φέρει έντονα την υπογραφή της Disney, αποτελώντας μια πολιτικά ορθή, ευκολοχώνευτη και κάπως αποστειρωμένη συνέχεια, που επικεντρώνεται περισσότερο στο να κάνει το franchise προσβάσιμο σε όλους και πολύ λιγότερο στο να εξελίξει και να προσφέρει κάτι το καινούργιο στο διαστημικό έπος. Κάτι που ελπίζουμε να αλλάξει με το όγδοο επεισόδιο που θα σκηνοθετήσει και θα γράψει o Rian Johnson και που θα κυκλοφορήσει τον Μάϊο του 2017.

Στη σκηνοθεσία βρίσκεται ο J.J Abrams ("Star Trek"), που υπογράφει και το σενάριο μαζί με τον Lawrence Kasdan, βασισμένοι στους χαρακτήρες που δημιούργησε ο George Lucas.

Πρωταγωνιστούν οι Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Lupita Nyong’o, Oscar Isaac, Domhnall Gleeson, Andy Serkis, Gwendoline Christie, Crystal Clarke, Pip Andersen, Anthony Daniels, Peter Mayhew, Kenny Baker.

7.2 Καλή
  • Σκηνοθεσία 6.8
  • Σενάριο 6
  • Ερμηνείες 7.5
  • Παραγωγή 8.5
  • Κριτική Χρηστών (17 Ψήφισαν) 7.2
Μοιραστείτε.

About Author

Μια εναλλακτική ματιά στο χώρο της ψυχαγωγίας, με λίγα λόγια και πολλά "έργα".

Τα σχόλια έχουν κλείσει.