Κριτική: "Mother!" του Darren Aronofsky

0

"Ένα αγαπημένο ζευγάρι ενός συγγραφέα και της γυναίκας του δέχεται στο σπίτι του την απρόσμενη επίσκεψη ενός άλλου «άγνωστου», σ’ αυτούς, ζευγαριού. Ενώ η γυναίκα του σπιτιού είναι αρκετά επιφυλακτική, ο άντρας δείχνει να δελεάζεται από τον θαυμασμό που του δείχνει ο επισκέπτης του(ο οποίος ισχυρίζεται πως είναι γιατρός),  για το συγγραφικό του έργο και αποφασίζει να κρατήσει τόσο αυτόν όσο και την γυναίκα του επ’ αόριστον στο σπίτι…"

Την πιο τρελή «οικοδεσπότισσα» σκιαγραφεί στην ταινία "Mother!" ο «προβοκάτoρας» σκηνοθέτης Darren Aronofsky.

Υπάρχει εξ‘αρχής του έργου μια σαφής υπόνοια πως ο τίτλος "Mother!" αναφέρεται στην Μητέρα Γη (Mother Earth ή Terra Matter). Τέτοια προσφώνηση δεν θα ταίριαζε βέβαια σ’ έναν χαρακτήρα, σαν αυτόν που υποδύεται η πρωταγωνίστρια Jennifer Lawrence, που εκτός του ότι φαντάζει απίστευτα «αφιλόξενη» με εμφανή σημάδια μη προσαρμοστικότητας στο κοινωνικό σύνολο, εμφανίζει, με την έλευση των καλεσμένων της, σαφή δείγματα διανοητικής διαταραχής.

Κριτική: "Mother!" του Darren Aronofsky

Επιπλέον υπάρχει κάτι τόσο δαιμονικό πίσω από τα γκρο πλαν στο, κατ’ τα άλλα αγγελικό, πρόσωπο της Jeniffer Lawrence, με τον Aronofsky να κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ως ένας αιρετικός «προβοκάτορας». Το θαυμαστικό επίσης στον τίτλο της ταινίας, Mother! επιτείνει τις υποψίες μας ως προς κάτι τέτοιο…

Πέραν του γεγονότος πως πολλές είναι οι ερμηνείες, που μπορούν να δοθούν για το τι εκπροσωπεί η κάθε προσωπικότητα, καθώς δεν μαθαίνουμε ποτέ τα ονόματα των πρωταγωνιστών, να σημειώσουμε για αρχή πως το "Mother!" αναδεικνύει μια διαταραγμένη μεν χλιαρή δε Jennifer Lawrence, κακή κόπια της «διπολικής» Natalie Portman στην παλαιότερη ταινία του Aronofsky, Black Swan. Παρά ταύτα η ηθοποιός δείχνει να απολαμβάνει το ρόλο της, σε αντίθεση με τον Javier Bardem, που αν και άρτιος στην ερμηνεία του, δείχνει πιο απρόσωπος από κάθε άλλη φορά.

Κριτική: "Mother!" του Darren Aronofsky

Απολαυστικοί στους ρόλους τους αποδεικνύονται από την άλλη, οι «δευτεραγωνιστές» Ed Harris και Michelle Pfeiffer, ως «εισβολείς» του άβατου του σπιτιού των πρωταγωνιστών. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, πως εφόσον, όπως προαναφέραμε, δεν μαθαίνουμε ποτέ τα ονόματα ούτε των μεν (πρωταγωνιστών) ούτε των δε (δευτεραγωνιστών), αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να μας προβληματίσει αλλά εν αντιθέσει να μας δώσει μπόλικη τροφή για σκέψη..

Κριτική: "Mother!" του Darren Aronofsky

Μια από τις ερμηνείες που έχει δοθεί για τα ονόματα των κύριων προσώπων της ταινία είναι «θεολογικού» περιεχομένου και αφορά στο ότι το σπίτι συμβολίζει τον Κήπο της Εδέμ και οι οικοδεσπότες του είναι ο θεός και η γυναίκα του, η μητέρα-γη. Κατ’ επέκταση οι «εισβολείς» είναι οι έκπτωτοι από τον παράδεισο , Αδάμ και Εύα, οι οποίοι συμβολίζουν και την έκπτωτη από τον παράδεισο ανθρωπότητα..

Ευθύς στο σημείο αυτό δημιουργούνται δύο ερωτηματικά:  Πρώτον εάν αναφέρει κάτι η Βίβλος (Γένεσις) για τη γυναίκα του θεού και το σημαντικότερο εάν το όνομα «Αυτής» σχετίζεται με την παγανιστικής προελεύσεως ονομασία Mother Earth ή Terra Mater (που μεταφράζεται ως Μητέρα Γη). Δεύτερον, άλλο ένα ερωτηματικό αναπτύσσεται γύρω από το ότι η Γένεσις αναφέρει πως τόσο ο Αδάμ όσο και η Εύα διέμεναν στον παράδεισο πριν την πτώση και δεν ήρθαν στον παράδεισο ως επισκέπτες…

Κριτική: "Mother!" του Darren Aronofsky

Να αναφέρουμε εδώ πως και τα δυο άνωθεν ερωτηματικά θα μπορούσαν να εκληφθούν είτε ως spoilers για τις υποτιθέμενες βιβλικές αναφορές είτε ως ένα παιχνίδι, απ’ αυτά που συνηθίζει να παίζει ο προβοκάτορας σκηνοθέτης με το μυαλό μας! Το ζήτημα εδώ είναι πάντως ένα, πως σίγουρα δεν υπάρχει μία και μοναδική ερμηνεία για την καινούργια ταινία του ταλαντούχου σκηνοθέτη και αυτό είναι, όπως δήλωσε και ίδιος, ευκαιρία να συζητηθεί το έργο του "Mother!", όσο γίνεται περισσότερο…

Επίσης να σημειωθεί πως η δουλειά του Αronofsky είναι για ακόμη μια φορά τόσο αριστοτεχνική, που λίγο μας ενδιαφέρει η υποκειμενικότητα των ερμηνειών που δίνει ο καθένας για την υπόθεση (στοιχείο εξάλλου που χαρακτηρίζει σχεδόν κάθε του ταινία).

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του "ήρεμου" ζευγαριού βρίσκονται οι Jennifer Lawrence ("The Hunger Games") και Javier Bardem ("No Country for Old Men"), ενώ πρωταγωνιστούν επίσης οι Ed Harris ("The Abyss"), Michelle Pfeiffer ("What Lies Beneath"), Domhnall Gleeson ("Ex Machina"), Kristen Wiig "Bridesmaids"), Amanda Warren, Stephen McHattie, Brian Gleeson, Stefan Simchowitz, Jovan Adepo, Robert Higden.

Στην παραγωγή βρίσκουμε τους Ari Handel και Scott Franklin, ενώ τo σενάριο υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης Darren Aronofsky.

Το Mother! προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους από τις 19 Οκτωβρίου…

Δείτε το trailer:

8.3 Awesome
  • Σκηνοθεσία 9
  • Σενάριο 8
  • Ερμηνείες 8
  • Παραγωγή 8
  • Κριτική Χρηστών (69 Ψήφισαν) 5.3
Μοιραστείτε.

About Author

Χαίρετε! Με λένε Λήδα και το όνειρο μου ήταν πάντοτε να ασχοληθώ με μια κάμερα! Καθότι δε διέθετα βέβαια το ταλέντο του σκηνοθέτη, αποφάσισα να κινηθώ διαφορετικά και να ερμηνεύω αυτό που θέλει να μου δείξει ο σκηνοθέτης. Κατά την πορεία μου αυτή συνειδητοποίησα, πως η ερμηνεία ή αλλιώς η κριτική μιας ταινίας, κάθε άλλο παρά υπόθεση υποκειμενική(ανάλογα δηλαδή με την οπτική ματιά του καθενός) είναι! Υπάρχει επομένως μια κατ’ ουσία αντικειμενικότητα στο πως μπορεί να προσεγγίσει κανείς ένα φιλμ. Προσωπικά πιστεύω πως τρεις είναι οι οπτικές του: α) το βλέμμα του σκηνοθέτη β) το βλέμμα του μεμονωμένου θεατή και γ) το βλέμμα του κοινού. Συνεπώς, μόνο μέσα από τη σύνθεση των τριών αυτών οπτικών είναι, κατά τη γνώμη μου, πιθανό να προσεγγίσει κάποιος την αλήθεια, που αντανακλά μια ταινία…

Τα σχόλια έχουν κλείσει.