Κριτική Στο "Arctic" Του Joe Penna

0

O πάλαι ποτέ Hannibal, Mads Mikkelsen, δύναται να σταθεί «αλληλέγγυος» με τους συνανθρώπους του, όταν ίδια η «φύση» στραφεί εναντίον του.

Κάπου στην Αρκτική ένας άντρας θα βρεθεί, ύστερα από ένα αεροπορικό δυστύχημα, ως ο μοναδικός επιζών, ο οποίος δεν θα χάσει βέβαια ποτέ την ελπίδα ότι θα μπορέσει να διασωθεί. Η ακλόνητη πίστη του θα τον οδηγήσει συνεπώς να δει «φως στο τούνελ», όταν μια νεαρή γυναίκα και ο σύζυγος της, που θα εμφανιστούν από το πουθενά θα προσπαθήσουν να τον σώσουν, με κόστος εντέλει τη ζωή του δεύτερου, όταν για κακή τους τύχη το ελικόπτερο τους πέσει, σε σφοδρή χιονοθύελλα. Ο άντρας δεν θα αφήσει χωρίς αντάλλαγμα την «αυτοθυσία» των φίλων του, περιθάλποντας την επιζήσασα γυναίκα και μεταφέροντας την με αυτοσχέδιο έλκυθρο, άπειρα χιλιόμετρα μες στο παγωμένο χιόνι, αντιμέτωπος με χιονοθύελλες και άγρια θηρία, στο ταξίδι της οριστικής τους λύτρωσης…

Κριτική Στο "Arctic" Του Joe Penna

Μια εύστοχη «κριτική ματιά» στο φιλμ "Arctic" θα μπορούσε να ξεκινήσει, με αφορμή τη θεώρηση του Ρώσου φυσιοδίφη και ζωολόγου Pyotr Kropotkin (Αλληλοβοήθεια, Ένας παράγοντας της εξέλιξης), περί ανάδυσης του «ενστίκτου της αλληλεγγύης» σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Έτσι, όλo το ειδικό βάρος, που έχει στην εξελικτική ζυγαριά η συνεργατική έφεση απέναντι στην καταχρηστική προβολή του συγκρουσιακού στοιχείου, υπό το φόντο ακραίων καιρικών φαινομένων, δύναται να βρει εφαρμογή στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Joe Penna.

Κριτική Στο "Arctic" Του Joe Penna

Μπαίνοντας συνεπώς, απευθείας στο ψητό, υπάρχει μια δυνατή σκηνή, στο φιλμ του Penna, του δυσβάσταχτου έργου της μεταφοράς μέσα στους πάγους, εκ μέρους του πρωταγωνιστή, μιας τραυματισμένης γυναίκας σε αυτοσχέδιο φορείο, που θα ξενίσει σε πολλούς θεωρούμενη από αδιανόητη και περιττή ως και μη ρεαλιστική! Όποιος έχει όμως, έστω και λίγο στο πίσω μέρος του μυαλό του τον ζωολόγο Kropotkyn και το μαχητικό του δοκίμιο «Αλληλοβοήθεια» (το οποίο συνέγραψε στα πλαίσια της μελέτης των αποδεκατισμένων ζωικών πληθυσμών και την πάλη τους για επιβίωση, στην παγωμένη Σιβηρία), θα μπορέσει κατά τη γνώμη μου να κατανοήσει όλο αυτόν τον (και καλά) «μαζοχισμό», που διακατέχει αυτό το δράμα επιβίωσης, το οποίο συνθέτει ο πρώην youtuber και νυν σκηνοθέτης Joe Penna.

Κριτική Στο "Arctic" Του Joe Penna

Δεν είναι βέβαια πως το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, δεν κάνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εμφανή την παρουσία του στο φιλμ του Βραζιλιάνου σκηνοθέτη. Είναι όμως και το πώς ο Mikkelsen αποφεύγει, αντιμέτωπος με τον παγετό, να «πιθηκίσει» και επιλέγει να ενσωματώσει από την άλλη τον επονείδιστο ρόλο του, ως άλλος Necrophorus (σκαθάρια-νεκροθάφτες στις παγωμένες στέπες της Σιβηρίας, που επωμίζονται τη δυσβάσταχτη οπωσδήποτε αγγαρεία να κουβαλούν σκόρπια πτώματα μικρών ζώων σε μαλακό χώμα, προκειμένου αργότερα να εναποθέσουν σ’ αυτό τα αυγά τους ή και των συντρόφων τους), να μεταφέρει την μοναδική του συντροφιά, στο άπειρο με βάρκα την ελπίδα, ότι οι κόποι του θα αποδώσουν καρπούς (θα αυγατίσουν δηλαδή κατά Kropotkyn).

Aυτό ακριβώς είναι και το θαυμαστό στο φιλμ "Arctic". Το γεγονός δηλαδή πως το δημιούργημα του Pena κάνει ένα «στενό κόρτε» στο ζήτημα της επιβίωσης, μέσω μιας «ποιητικής μεταφοράς», που αν το καλοσκεφτεί κανείς έχει τις ρίζες της στην ίδια τη «φύση» του ανθρώπου, η οποία πέραν του ενστίκτου αυτοσυντήρησης διαθέτει και το ένστικτο της αλληλοβοήθειας…

Κριτική Στο "Arctic" Του Joe Penna

Εξίσου θαυμαστό στην εν λόγω ταινία είναι το πώς η δράση καταφέρνει να σε κράτα σε εγρήγορση, κάνοντας σε να καρδιοχτυπάς. «Τύφλα» να έχουν λοιπόν οι φαν των horror movies, όταν αντικρύσουν τις πολύ ρεαλιστικές και τρομακτικές σκηνές της πάλης του πρωταγωνιστή με μια πεινασμένη πολική αρκούδα, καθώς και της «ελεύθερης πτώσης» του(όταν απαρνηθεί την συνοδοιπόρο του), που θα τον κρατήσει αβοήθητο και παγιδευμένο για κάμποση ώρα κάτω από μια πέτρα (Πολλές εξάλλου είναι οι τύψεις και τα ερωτήματα που αναδύονται, του τύπου «Εσένα τώρα ποιος θα σε βοηθήσει;»).

Το μόνο που προσωπικά θα μπορούσε να με «χαλάσει» στην όλη απόπειρα, είναι τα σκαμπανεβάσματα του σεναρίου, το οποίο υπογράφει ο Joe Penna από κοινού με τον Ryan Morrison, αλλά αυτό πάλι ίσως να οφείλεται στο ότι είμαι συνηθισμένη στα happy endings, τα οποία σε ακραίες καταστάσεις δεν είναι πάντα τα αναμενόμενα…

Το "Arctic", αν και αποτελεί αυτό που συνήθως αποκαλούμε one man show, με κύριο πρωταγωνιστή τον Δανό Mads Mikkelsen, εμπλουτίζει το cast του με την Ισλανδή Maria Thelma Smaradottir (αλλά και με μια πολική αρκούδα!)

Κριτική Στο "Arctic" Του Joe Penna

Το "Arctic", κυκλοφορεί απο εχθές (14 Μαρτίου) στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από την Weird Wave...

Δείτε το trailer:

7.8 Awesome
  • Σκηνοθεσία 8
  • Σενάριο 7,5
  • Ερμηνείες 8,5
  • Παραγωγή 8
  • Κριτική Χρηστών (5 Ψήφισαν) 6.5
Μοιραστείτε.

About Author

Χαίρετε! Με λένε Λήδα και το όνειρο μου ήταν πάντοτε να ασχοληθώ με μια κάμερα! Καθότι δε διέθετα βέβαια το ταλέντο του σκηνοθέτη, αποφάσισα να κινηθώ διαφορετικά και να ερμηνεύω αυτό που θέλει να μου δείξει ο σκηνοθέτης. Κατά την πορεία μου αυτή συνειδητοποίησα, πως η ερμηνεία ή αλλιώς η κριτική μιας ταινίας, κάθε άλλο παρά υπόθεση υποκειμενική(ανάλογα δηλαδή με την οπτική ματιά του καθενός) είναι! Υπάρχει επομένως μια κατ’ ουσία αντικειμενικότητα στο πως μπορεί να προσεγγίσει κανείς ένα φιλμ. Προσωπικά πιστεύω πως τρεις είναι οι οπτικές του: α) το βλέμμα του σκηνοθέτη β) το βλέμμα του μεμονωμένου θεατή και γ) το βλέμμα του κοινού. Συνεπώς, μόνο μέσα από τη σύνθεση των τριών αυτών οπτικών είναι, κατά τη γνώμη μου, πιθανό να προσεγγίσει κάποιος την αλήθεια, που αντανακλά μια ταινία…

Τα σχόλια έχουν κλείσει.