Τα 15 Καλύτερα Μεταποκαλυπτικά Φίλμ

0

Τι θα συνέβαινε αν η ανθρωπότητα βίωνε ένα αποκαλυπτικό γεγονός στη σύγχρονη εποχή? H μεταποκαλυπική Γή, αποτελεί πηγή έμπνευσης για το Hollywood εδώ και έναν αιώνα. Απο το 1916 και την Δανέζικη ταινία "The End of the World" μέχρι και το 2015 και το "Mad Max: Fury Road", τα μεταποκαλυπτικά φίλμ που εξελίσσονται σε μια δυστοπική εποχή είναι πολλά και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σεναρίων. Μετεωρίτες, κομήτες, εξωγήινοι, πυρηνικός πόλεμος, ακραία φυσικά φαινόμενα και ιοί, έχουν αφανίσει την ανθρωπότητα πολλές φορές στο φίλμ. Ομως παρά την απελπισία και το άγριο πρόσωπο που εμφανίζει ο άνθρωπος σε ένα κόσμο χωρίς κανόνες, πάντα στο τέλος φαίνεται να υπάρχει μια ηλιαχτίδα ελπίδας και η προοπτική για νέο ξεκίνημα για την ανθρωπότητα.

Αν και οι πρώτες ταινίες του είδους εστίαζαν σε αποκαλυπτικά γεγόνοτα πέρα απο την δύναμη του ανθρώπου, τις τελευταίες δεκαετίες, ο υπαίτιος της καταστροφής είναι αποκλειστικά ο άνθρωπος, ο οποίος είτε μέσα απο την απόλυτη αδιαφορία του για το περιβάλλον, είτε απο την ανάγκη να το παίξει Θεός, καταστρέφει τον πλανήτη και οδήγει την ανθρωπότητα στο σκοτάδι. Θεωρώντας ότι αυτές οι ταινίες είναι και οι πιο σημαντικές του είδους, δημιουργήσαμε μια λίστα με αυτές που θεωρούμε ως τις καλύτερες.

Τα κριτήρια των επιλογών μας στηρίχθηκαν στη σημασία των πολιτικών μηνυμάτων που εκπέμπουν, αλλά και στα κλασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως το επίπεδο παραγωγής, την σκηνοθεσία και φυσικά τις ερμηνείες.

Με χρονολογική σειρά:

01. "PLANET OF THE APES" [1968]

planet of the apes 1968 - Μεταποκαλυπτικά Φίλμ

"Ενα πλήρωμα αστροναυτών προσγειώνεται σε ένα πλανήτη του μακρινού μέλλοντος, εκεί όπου το κυρίαρχο είδος είναι νοήμοντες πίθηκοι, ενώ οι άνθρωποι είναι καταπιεσμένοι και φυλακισμένοι."

Μια σοκαριστική εκδοχή ενός μέλλοντος όπου το αυτοκαταστροφικό είδος των ανθρώπων δεν είναι πλέον και το κυρίαρχο είδος της Γής. Με εντυπωσιακό make-up για την εποχή, οι πίθηκοι της ταινίας φαντάζουν πέρα για πέρα αληθινοί, σε μια πραγματικά τολμηρή, πρωτοποριακή και με έντονο πολιτικό μήνυμα παραγωγή.

Σκηνοθεσία: Franklin J. Schaffner
Σενάριο: Michael Wilson, Rod Serling, Pierre Boulle (νουβέλα)
Πρωταγωνιστές: Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter, Maurice Evans, James Whitmore, James Daly, Linda Harrison .

 

02. "MAD MAX" [1979]

Μεταποκαλυπτικά Φίλμ mad-max

"Η ιστορία εξελίσσεται στο προσεχές μέλλον και ακολουθεί τον Max Rockatansky, ένα αστυνομικό που έχει βαρεθεί τη δουλειά του. Υστερα απο την βόμβα που άλλαξε τον κόσμο για πάντα, οι αυτοκινητόδρομοι της Αυστραλίας έχουν μετατραπεί σε πεδία μαχών ανάμεσα στους αστυνομικούς και ομάδες μοτοσυκλετιστών που σκοτώνουν, κλέβουν και βιάζουν. Εχοντας δεί πολλούς συναδέλφους του να δολοφονούνται, ο Max αποφασίζει να αποσυρθεί για να αφιερώσει τον χρόνο του στη γυναίκα του και το παιδί του, όμως ο προιστάμενος του του προτείνει να το ξανασκεφτεί κατά την διάρκεια των διακοπών του. Εκεί όμως ο κόσμος του διαλυθεί καθώς μια συμμορία δολοφονεί την οικογένεια του, σε αντίποινα για τον θάνατο ενός μέλους τους. Νεκρός μέσα του, ο Max δένει το κράνος του και μπαίνει στο V8 περιπολικό του, αναζητώντας μια αιματοβαμμένη εκδίκηση."

Με ανύπαρκτο budget και ντόπιο cast, o George Miller δημιουργεί ένα συναρπαστικό θρίλερ, με εξαιρετική κινηματογράφηση και εντυπωσιακά stunts, ένα φίλμ που αποτέλεσε την απαρχή ενός σημαντικού franchise και την δημιουργία ενός νέου κινηματογραφικού αστέρα (Mel Gibson).

Σκηνοθεσία: George Miller
Σενάριο: George Miller, James McCausland
Πρωταγωνιστές: Mel Gibson, Joanne Samuel, Hugh Keays-Byrne, Steve Bisley, Tim Burns.

 

03. "MAD MAX 2: ROAD WARRIOR" [1981]

Μεταποκαλυπτικά Φίλμ mad max road warrior

"Αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο της γυναίκας του και του παιδιού του, ο Max έχει μετατραπεί σε ένα μοναχικό περιπλανώμενο στα αχανή τοπία της Αυστραλίας, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση απο αντιμαχόμενες οπλισμένες ομάδες. Υστερα απο μια οδική μάχη με τον ψυχωτικό Wez, ο Max βρίσκει καταφύγιο σε έναν οχυρωμένο καταυλισμό μιας φιλήσυχης ομάδας, με σκοπό την κλοπή των αποθεμάτων πετρελαίου που διαθέτουν.Ομως σύντομα τα σχέδια του θα αλλάξουν, καθώς αποφασίζει να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την πολιορκία μιας ομάδας επιδρομέων, της οποίας ηγείται ο μοχθηρός Humungus."

Η δεύτερη ταινία του franchise, ανατρέπει τον κανόνα που θέλει τα sequel κατώτερα, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη κλίμακα και ακόμη πιο εντυπωσιακές σκηνές δράσης.

Σκηνοθεσία: George Miller
Σενάριο: George Miller, Terry Hayes
Πρωταγωνιστές: Mel Gibson, Bruce Spence, Michael Preston, Max Phipps, Vernon Wells, Kjell Nilsson, Emil Minty, Virginia Hey.

04. "ESCAPE FROM NEW YORK" [1981]

Μεταποκαλυπτικά Φίλμ Escape From New York

"Σε ένα μετα-αποκαλυπτικό κόσμο ύστερα απο τον Γ” Παγκόσμιο Πόλεμο, η Νέα Υόρκη έχει μετατραπεί σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας. Οταν το αεροπλάνο του Προέδρου πέφτει στο Manhattan, ένας σκληροτράχηλος, καταδικασμένος ληστής τραπεζών με το όνομα Snake Plissken, καλείται να διασώσει τον Πρόεδρο με αντάλλαγμα τη δική του ελευθερία."

Με πολύ πρωτότυπη ιστορία, έντονη κριτική στην εξουσία και ένα πρωταγωνιστικό χαρακτήρα που ενσαρκώνει ιδανικά ο Kurt Russell, η αναρχική ταινία του Carpenter θεωρείται μια απο τις πιο κλασικές του είδους.

Σκηνοθεσία: John Carpenter
Σενάριο: John Carpenter, Nick Castle
Πρωταγωνιστούν: Kurt Russell, Lee Van Cleef, Ernest Borgnine, Donald Pleasence, Isaac Hayes, Season Hubley, Harry Dean Stanton, Adrienne Barbeau.

 

05. "12 MONKEYS" [1995]

Μεταποκαλυπτικά Φίλμ - 12 Monkeys

"Σε ένα μελλοντικό κόσμο όπου ο πληθυσμός αποδεκατίζεται απο ασθένειες, οι αρχές στέλνουν έναν κατάδικο στο παρελθόν για να συγκεντρώσει στοιχεία για τον ιό που αφάνισε την ανθρωπότητα και να ανακαλύψει την σχέση που είχε με κάποια παράνομη οργάνωση γνωστή ως "Στρατιά των Δώδεκα Πιθήκων".

Η διεστραμμένη αλλά ταυτόχρονα, γοητευτική φαντασία του Terry Gilliam μας μεταφέρει σε ενα σκοτεινό κόσμο τρέλας και απελπισίας, με τον κεντρικό ήρωα να προσπαθεί να φέρει εις πέρας την αποστολή του, έχοντας σαν κυριότερο αντίπαλο το ίδιο του το μυαλό.

Οι εξαιρετικές ερμηνείες απο τον Bruce Willis και τη Madeleine Stowe αλλά και η εντυπωσιακή κινηματογράφηση του Roger Pratt ("Troy"), σε συνδυασμό με τα χαοτικά σκηνικά του Jeffrey Beecroft ("Dances with Wolves"), δημιουργούν μια "παραισθησιογόνο" ατμόσφαιρα που αποτελεί σήμα κατατεθέν του Gilliam.

Σκηνοθεσία: Terry Gilliam
Σενάριο: David Webb Peoples, Janet Peoples, Chris Marker (ιστορία)
Πρωταγωνιστούν: Bruce Willis, Madeleine Stowe, David Morse, Christopher Plummer, Brad Pitt,

 

06. "THE MATRIX" [1999]

Μεταποκαλυπτικά Φίλμ - The Matrix

"Ενας ικανότατος hacker ανακαλύπτει με την βοήθεια μιας μυστηριώδους επαναστατικής οργάνωσης, την αληθινή φύση της πραγματικότητας που ζεί και το ρόλο που θα παίξει στον πόλεμο εναντίον αυτών που την δημιούργησαν."

Εξαιρετικά πρωτότυπη και με καινοτόμα οπτικά εφέ που άλλαξαν τα δεδομένα στο χώρο του σινεμά, η ταινία των Wachowskis είναι ενα υψηλής αισθητικής sci-fi θρίλερ, γεμάτο απίθανες σκηνές δράσης και πολιτικά μηνύματα.

Σκηνοθεσία: Andy Wachowski, Lana Wachowski
Σενάριο: Andy Wachowski, Lana Wachowski
Πρωταγωνιστούν: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Gloria Foster, Joe Pantoliano, Marcus Chong, Julian Arahanga.

 

07. "28 DAYS LATER" [2002]

28-days-later

"Τέσσερις εβδομάδες μετά την εξάπλωση ενός μυστηριώδους, αθεράπευτου ιού, η Βρετανία έχει μετατραπεί σε έρηµο τοπίο. Μια οµάδα ανθρώπων προσπαθεί να επιβιώσει αγνοώντας ότι οι επιθέσεις των µολυσµένων ατόµων από τον ιό δεν είναι το µόνο πρόβληµα που θα έχουν να αντιµετωπίσουν."

Με υψηλό επίπεδο παραγωγής και εντυπωσιακή κινηματογράφηση, το άκρως επιτυχημένο δίδυμο των Boyle και Garland, δημιουργεί ένα zombie-φίλμ με ουσία, ρεαλισμό και έντονο πολιτικό μήνυμα.

Σκηνοθεσία: Danny Boyle
Σενάριο: Alex Garland
Πρωταγωνιστούν: Cillian Murphy, Naomie Harris, Christopher Eccleston, Brendan Gleeson.

 

08. "CHILDREN OF MEN" [2006]

children-of-men

"Το έτος 2027 η ανθρωπότητα μαστίζεται από στειρότητα. Κανένα παιδί δεν έχει γεννηθεί τα τελευταία 18 χρόνια, ενώ ένας 18χρονος, ο νεότερος άνθρωπος της Γης πεθαίνει και το ανθρώπινο γένος κινδυνεύει να εκλείψει! Όμως, μέσα στη νέα αυτή εφιαλτική κοινωνία, γεμάτη βία και αντιπαλότητες, ένας πρώην ακτιβιστής, ο Theo (Clive Owen), θα γίνει απρόσμενα ήρωας της παγκόσμιας επιβίωσης. Η μία και μοναδική έγκυος του πλανήτη είναι η τελευταία ελπίδα επιβίωσης που τους απέμεινε. Και όταν η ασφάλεια της απειλείται, ο Theo αναλαμβάνει να την προστατεύσει από το θανάσιμο κίνδυνο.."

Με καλογραμμένο σενάριο, εντυπωσιακή κινηματογράφηση, εξαιρετικές ερμηνείες και απίστευτα ρεαλιστικές σκηνές δράσης, η ταινία του ταλαντούχου Alfonso Cuarón αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ταινίες του είδους.

Σκηνοθεσία: Alfonso Cuarón
Σενάριο: Alfonso Cuarón, Timothy J. Sexton
Πρωταγωνιστούν: Clive Owen, Julianne Moore, Michael Caine, Danny Huston, Chiwetel Ejiofor.

 

09. "I AM LEGEND" [2006]

i-am-legend

"Αρκετά χρόνια μετά την επιδημία ενός ιού που σκότωσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γής και μεταμόρφωσε το υπόλοιπο σε τέρατα, ο μοναδικός επιζών της Νέας Υόρκης πασχίζει να βρεί τη θεραπεία."

Βασισμένη στο βιβλίο του Richard Matheson και την ταινία "Omega Man" του 1971, το φίλμ του Francis Lawrence αν και δεν είναι τέλειο, διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά των ταινιών του είδους και τον Will Smith στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του.

Σκηνοθεσία: Francis Lawrence
Σενάριο: Mark Protosevich, Akiva Goldsman
Πρωταγωνιστούν: Will Smith, Alice Braga, Charlie Tahan, Salli Richardson-Whitfield.

 

10. "28 WEEKS LATER" [2007]

28-weeks-later

"Εξι μήνες μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, ο θανατηφόρος ιός έχει πλέον εξοντώσει ολόκληρη τη Βρετανία. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανακοινώνουν ότι είναι και πάλι ασφαλές να κατοικηθεί η περιοχή κι έτσι ξεκινά ένα κύμα μετανάστευσης προς τη Μεγάλη Βρετανία. Μία οικογένεια θα ενωθεί ξανά, όμως ένα μέλος της κουβαλά ένα τρομερό μυστικό... γιατί ο φρικιαστικός ιός δεν έχει εξοντωθεί τελείως..."

Αν και με διαφορετικούς συντελεστές πίσω απο τις κάμερες, η δεύτερη ταινία της σειράς συνεχίζει απο εκεί που σταμάτησε η πρώτη, διατηρώντας την ένταση, τον καταιγιστικό ρύθμο αλλά και το υψηλό επίπεδο παραγωγής.

Σκηνοθεσία: Juan Carlos Fresnadillo
Σενάριο: Juan Carlos Fresnadillo, Rowan Joffe
Πρωταγωνιστούν: Jeremy Renner, Rose Byrne, Robert Carlyle, Catherine McCormack, Idris Elba, Imogen Poots, Emily Beecham.

 

11. "THE ROAD" [2009]

the-road

"Σε ένα μετα-αποκαλυπτικό κόσμο όπου όλα τα δέντρα έχουν καεί και ο ήλιος δεν λάμπει ποτέ, ένας πατέρας με το γιό του προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς όμως να χάσουν την ανθρώπινη υπόσταση τους. Προσπάθωντας να φτάσουν στην ακτή θα πρέπει να διασχίσουν ένα δρόμο γεμάτο ανθρωπόμορφα τέρατα που σκοτώνουν, τρώνε και λεηλατούν ότι βρούν. Θέλοντας να παραμείνουν άνθρωποι σε έναν απάνθρωπο κόσμο, οι δυό τους δίνουν μια καθημερινή μάχη για την επιβίωση."

Μια άξια μεταφορά της νουβέλας του Cormac McCarthy, η ταινία του ικανότατου John Hillcoat διαθέτει ρεαλισμό, δράμα, εξαιρετικές ερμηνείες και τρόμο για ένα μέλλον που κανείς δεν θα ήθελε να γίνει πραγματικότητα.

Σκηνοθεσία: John Hillcoat
Σενάριο: Joe Penhall, Cormac McCarthy(νουβέλα)
Πρωταγωνιστούν: Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Robert Duvall, Guy Pearce, Charlize Theron

 

12. "THE HUNGER GAMES: CATCHING FIRE" [2013]

hunger-games-catching-fire

"Η Katniss Everdeen έχει επιστρέψει ασφαλής στο σπίτι της έχοντας κερδίσει τα Hunger Games μαζί με τον φίλο της Peeta Mellark. Αυτή η νίκη τους σημαίνει ότι πρέπει να ξαναφήσουν την οικογένεια και τους φίλους τους, ξεκινώντας την περιοδεία των Νικητών στις περιφέρειες. Κατά την διάρκεια της περιοδείας, η Katniss αισθάνεται ότι η επανάσταση είναι προ των πυλών αν και η Capitol διατηρεί ακόμη τον έλεγχο, με τον Πρόεδρο Snow να προετοιμάζει τους επόμενους αγώνες των Hunger Games, ένα διαγωνισμό που μπορεί να αλλάξει την Panem για πάντα."

Η δεύτερη και ίσως καλύτερη ταινία του franchise, ένα τολμηρό blockbuster με έντονα πολιτικά μηνύματα, υψηλότατο επίπεδο παραγωγής και μια χαρισματική πρωταγωνίστρια.

Σκηνοθεσία: Francis Lawrence
Σενάριο: Simon Beaufoy, Michael Arndt
Πρωταγωνιστούν: Jennifer Lawrence, Philip Seymour Hoffman, Elizabeth Banks, Stanley Tucci, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson, Lenny Kravitz, Tobey Jones.

 

13 "SNOWPIERCER" [2013]

snowpiercer

"Η ιστορία λαμβάνει χώρα το 2031, σε μια εποχή όπου ο κόσμος εχει υποστεί μια τεράστια οικολογική καταστροφή - ύστερα απο ένα αποτυχημένο πείραμα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη - και έχει πλέον εισέλθει σε μια νέα εποχή των παγετώνων. Οι μοναδικοί επιζώντες, είναι στιβαγμένοι σε ένα τεράστιο τρένο που κάνει μονίμως τον γύρο της γής, χωρισμένο σε ταξικές κατηγορίες."

Υψηλή αισθητική, ευρηματική σκηνοθεσία, πολύ πλούσιο cast και ισχυρό πολιτικό μήνυμα, σε μια απο τις καλύτερες sci-fi ταινίες των τελευταίων ετών.

Σκηνοθεσία: Joon-ho Bong
Σενάριο: Joon-ho, Bong Kelly Masterson
Πρωταγωνιστούν: Chris Evans, John Hurt, Tilda Swinton, Jamie Bell, Ed Harris, Kang-ho Song, Ah-sung Ko, Alison Pill

 

14. "DAWN OF THE PLANET OF THE APES" [2014]

DAWN OF THE PLANET OF THE APES

"Ενα ανερχόμενο έθνος γεννητικά εξελιγμένων πιθήκων με ηγέτη τον Caesar, απειλείται απο μια ομάδα ανθρώπων που επέζησαν απο τον καταστρεπτικό ιό που εξαπλώθηκε 10 χρόνια νωρίτερα. Αρχικά θα συμφωνήσουν σε μια εύθραυστη ειρήνη, μια περίοδος που δεν θα κρατήσει για πολύ, καθώς και οι δυο πλευρές θα επιστρέψουν στον πόλεμο που θα καθορίσει το ποιός θα γίνει το κυρίαρχο είδος στη Γή."

Αν και τα sequels συνήθως παρουσιάζονται κατώτερα, η δεύτερη ταινία της σειράς αποτελεί την εξαίρεση, καθώς ο πολύ ταλαντούχος Matt Reeves έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική συνέχεια. Χάρις στην τεχνική του motion-capture, οι σκηνές δράσης είναι πραγματικά εντυπωσιακές, ενώ η ανθρώπινη φύση βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο.

Σκηνοθεσία: Matt Reeves
Σενάριο: Mark Bomback, Scott Z. Burns, Rick Jaffa, Amanda Silver.
Πρωταγωνιστούν: Gary Oldman, Jason Clarke, Kodi Smit-McPhee, Andy Serkis, Keri Russell, Judy Greer, Toby Kebbell.

15. "MAD MAX: FURY ROAD" [2015]

dawn_of_the_planet_of_the_apes

"Κυνηγημένος απο το ταραχώδες παρελθόν του, ο Mad Max (Tom Hardy) πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιβιώσει, είναι να περιφέρεται μόνος του. Παρόλα αυτά, τελικά ο Max θα παρασυρθεί απο μια ομάδα που προσπαθεί να φύγει απο την Wasteland, πάνω σε μια στρατιωτική νταλίκα που οδηγεί η δυναμική Furiosa (Charlize Theron). Εχουν δραπετεύσει απο το φρούριο που διοικεί ο Immortan Joe και έχουν κλέψει απο αυτόν κάτι αναντικατάστατο. Εξοργισμένος, ο Πολέμαρχος επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις και καταδιώκει τους επαναστάτες ανελέητα."

Ο George Miller επιστρέφει με μια ταινία 120 λεπτών που διαθέτει 100 λεπτά δράσης και 20 λεπτά διαλόγων, ανατρέποντας όλους τους σεναριακούς κανόνες. Με punk χαρακτήρα και καταιγιστικές σκηνές δράσης βασισμένες σχεδόν εξολοκλήρου σε πρακτικά εφέ και πολύ λιγότερο σε cgi, το 'Fury Road' παρουσιάζει το άσχημο πρόσωπο των ανθρώπων στην μεταποκαλυπτική εποχή.

Σκηνοθεσία: George Miller
Σενάριο: George Miller, Nick Lathouris
Πρωταγωνιστούν: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Zoe Kravitz, Rosie Huntington-Whiteley.

Μοιραστείτε.

About Author

Μια εναλλακτική ματιά στο χώρο της ψυχαγωγίας, με λίγα λόγια και πολλά "έργα".

Τα σχόλια έχουν κλείσει.